Ege’de “UN-EN Projesi Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı
Ekmekçilik için “Enzim Projesi” Sektörle Paylaşıldı
Şahin Öztürk – Büşra Irmak – Aybike Göcekli – Ezgi Güler
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü’nde “UN-EN Projesi Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi. Toplantıda UN-EN Proje Yöneticisi Prof. Dr. GayeÖngen Özgen ekmekçilik için “Enzim Projesi”ni sektörle paylaştı. Etkinliğe sektör temsilcileri, un ve unlu mamül üreticileri, ilgili meslek odaları, akademisyenler, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü yöneticiliğinde yürütülen “Unlu Mamuller Sektörüne Yönelik Endüstriyel Enzime Ait Ekonomik Üretim Sistemlerinin Geliştirilmesi /İyileştirilmesi (UN-EN)” projesinin sonuçları sektörle paylaşıldı.
UN-EN Proje Yöneticisi ve Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gaye Öngen Özgen, ” TÜBİTAK 1003 Öncelikli alanlar kapsamında desteklenen “Unlu Mamuller Sektörüne Yönelik Endüstriyel Enzime Ait Ekonomik Üretim Sistemlerinin Geliştirilmesi /İyileştirilmesi (UN-EN)” projesi aslında öncelikli bir alan projesi. Büyük ölçekli bir proje, çalışmaları da yaklaşık 2014 yılı civarında başladı. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü yöneticiliğinde, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü ve Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü, Sasa Polyester A.Ş ortaklığıyla yürütülüyor” dedi.
UN-EN Proje Yöneticisi ve Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gaye Öngen Özgen, “UN-EN ksilanazı, piyasada mevcut ksilinaz enzimlerine nazaran ekmek kalite özelliklerinde daha iyi sonuç vermiştir. Üretim teknolojisi açısından da ticari rekabet gücüne sahiptir. Ekmekçilik kullanımına uygun ksilinaz özelinde gerçekleştirilmiş bu projenin bilgi birikimi unlu mamullerin üretiminde kullanılan diğer endüstiriyel enzimler için de yaygınlaştırılabilecektir. Proje çıktılarının yatırımcı çevreler ile buluşması Türkiye’nin bu alandaki yurtdışı bağımlılığının azaltılması yönündeki faaliyetlerine önemli katkı sağlayacaktır” diyerek projenin önemini vurguladı.
Toplantının sonunda, Prof. Dr. Özgen katılımcıların sorularını cevapladı.