Prof. Dr. Takımcı, “Radyo sıcak bir kitle iletişim aracı”
“13 Şubat Dünya Radyo Günü’’
Prof. Dr. Takımcı, “Radyo sıcak bir kitle iletişim aracı”
Birleşmiş Milletler Eğitim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 2011 yılından beri “13 Şubat Dünya Radyo Günü’’ olarak kutlanıyor. Bilgi iletişim teknolojileri ile birlikte radyonun gelişim ve değişim sürecini değerlendiren Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı ve Medya Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Dilek Takımcı, “Radyo sıcak bir kitle iletişim aracı ve insanları etkilemeyi sürdürüyor. Radyonun bir nostaljisi va r, günümüzdeki haberleşme araçları açısından en eskilerden birisi. Radyonun televizyon çıktıktan sonra bittiği söylendi ama günümüzde aktüel olma özelliğini yitirmedi, yitirecek gibi de görünmüyor. Çünkü kendine özgü kitleleri cezbedici ve sıcak gelen bir yanı var” dedi.
Prof. Dr. Dilek Takımcı, “Radyo sesle insanlara ulaşıyor ve o sesin bir gizemi var. İnsanlar o sesin tınısıyla yakınlık kuruyor ve o tınıdan kendi kafasındaki imajı yaratabiliyor. Dolayısıyla dinleyicilerine bir hayal dünyası olanağı tanıyor” diye konuştu.
Geleneksel radyoculuktan dijital radyoculuğa geçiş süreci hakkında bilgi veren Prof. Dr. Takımcı, “Günümüz artık dijital bir çağ. Herkesin elinde elektronik telefonlar var. Bilgisayar teknolojileri egemen oldu, dolayısıyla radyoya her an her yerde ulaşılma imkanı da var. Bu doğrultuda radyo yayınları dijital platformlara kaymak durumunda kaldı. Eskiden klasik yayıncılıkta ne yapıyordunuz? Radyonuzun başına koşmak zorundaydınız bir radyo tiyatrosunu dinlemek için veya radyo haberleri dinlemek için radyonun olduğu mekâna gitmek durumundaydınız. Artık dijital dünyada mekândan bağımsızlaşıldı, çünkü cep telefonumuzdan veya tabletimizden her yerde radyonuzu dinleyebiliyorsunuz ve programları kayıt yapıp, zamandan bağımsız dinleme platformları oluştu. Dolayısıyla zaman ve mekândan bağımsız bir kitle iletişim aracı oldu” diye konuştu.
“Radyo Ege Kampüs bir eğitim radyosu”
Ege Üniversitesi Radyosunun yayın içeriği ve dinleyici kitlesini değerlendiren Prof. Dr. Takımcı, “Ege Üniversitesi Radyosu ‘Radyo Ege Kampüs’ öncellikle bir eğitim radyosudur. Dolayısıyla kamusal bir yayıncılık anlayışı taşımaktadır. Bizim için öğrencilerimizin gelişimi ve öğrencimize örnek teşkil edecek konu ve insanlar radyomuzda program yapıyor. Tabi öncellikle öğrencilerimiz orada program yapıyor. Özellikle İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü öğrencileri orada radyoculuğu teknik ve içerik olarak program yapmayı orada öğreniyorlar ve piyasa koşullarına hazır bir vaziyette mezun olma şansını yakalıyorlar. Öğrencilerimiz hazırladıkları için de daha çok onları geliştirici program içerikleri oluşturuyoruz. Öğrencilerimiz hocaların danışmanlığı doğrultusunda programlarını hazırlıyorlar. Kampüste de Radyo Topluluğu var aynı zamanda. Radyo Topluluğu da tüm öğrencilere açık. Orada da spikerlik dersleri ve radyo programcılığı eğitimleri veriliyor ve tüm Ege Üniversitesi öğrencilerinin radyoda program yapma şansları var, tabi ilgileri varsa. Dolayısıyla biz kamusal yayıncılık ilkeleri doğrultusunda eğitim amaçlı bir radyoyuz ve hedef kitlemiz de şuan İzmir ve Ege bölgesi diyebilirim” diye konuştu.
Radyoculuğa ilgi duyan öğrencilere şu tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Takımcı, “Radyoculuğun teknik ve içerik becerilerini kazanmalarını tavsiye ederim. Eğer program hazırlanmak gibi bir niyetleri varsa, spikerlik eğitimlerine katılmaları, diksiyon dersleri almaları, dolayısıyla kendilerini hazırlamalılar. Bu okulun hocalarından, imkânlarından sonuna kadar faydalanmalarını diliyorum” dedi.