Ege Üniversitesinde “Moda Kadın Dayanışmasını Yansıtır” Sergisi

Ege Üniversitesinde “Moda Kadın Dayanışmasını Yansıtır” Sergisi

Seda Ay-Bartu Aysu

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi’nde “Fashion Speaks Sisterhood/Moda Kadın Dayanışmasını Yansıtır” isimli sergi sanatseverlerle buluştu. Sergide; Belarus doğumlu, İsveç’te yaşamını sürdüren sanatçı Ludmila Christeseva’nin iki enstalasyonu sergilendi. İsveç Enstitüsünün desteklediği proje kapsamında düzenlenen serginin açılışı Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü işbirliğinde Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Sanat Galerisi’nde gerçekleşti. Stockholm Üniversitesi’nde moda çalışmaları merkezinde görev yapan Doç. Dr. Louise Wallenberg ve Stockholm merkezli moda eğitimine sahip gazeteci Ksenia Rundin’in küratörlüğünü yaptığı serginin İzmir organizasyonunu ise Ege Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Konca Yumlu ve Prof. Dr. Merih Bender üstlendi.

Ankara’daki İsveç Büyükelçiliği tarafından da desteklenen “Moda Kadın Dayanışmasını Yansıtır” sergisinde konuşan sanatçı Ludmila Christeseva, kadın dayanışmasını “Her zaman kanla ilgili olmayan iki veya daha fazla kadın arasındaki bağdır” diye tanımladı. Kadın dayanışması enstalasyon grubu aracılığıyla kız kardeşliğin önemini anlamaya çalıştığını söyleyen Christeseva, “Yeni elbise koleksiyonlarının prototip versiyonları olan taslak dikim kalıplarını hazırlarken; kendi hikayemden, annemin ve kız kardeşimin öykülerinden ve diğer kadın hikayelerinden sanatsal bir malzeme olarak faydalandım” dedi. Moda enstitüsünde üretilen ön dikim ürün kalıplarının çöpe atıldığını belirten Christeseva,“Bu kalıpları kurtarmaya başladım. Farklı alanlara kalıp elbiseler yerleştirme yolu ile güçlenmenin ve birlikte yapacağımız yolculuğun simgesi olarak, atık kalıplara bir ses vermek ve onların hikayeler anlatmalarına izin vermek istiyoruz” diye konuştu.

“Moda Kadın Dayanışmasını Yansıtır” enstalasyonunun feminist sanattaki güncel eğilimleri takip ettiğini söyleyen Christeseva, birlik ve dayanışmayı, umut ve iyimserliği somutlaştırırken, elbise kalıpları ile gerçekleştirdiği uzun vadeli çalışmasını çevresinden  ilham aldığı  ve  kendisini destekleyen  çok sayıda kadına adadığını ifade etti.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir