Ege’de “Kas İskelet Doku Mühendisliğinde Biyomekanik ve Biyomalzemeler” semineri yapıldı

Zeliha Ayşe Kara – Yağmur Karadağ – Melis Karakuzulu

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü tarafından “Kas İskelet Doku Mühendisliğinde Biyomekanik ve Biyomalzemeler” konulu seminer düzenlendi.

 EÜ Biyomühendislik Bölümü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen semineri Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu verdi. Seminere Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuri Azbar, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Biyomekanik ve biyomalzemeler üzerine yaptığı çalışmalarından bahseden Prof. Dr. Havıtçıoğlu, “Dokuz Eylül Üniversitesi Biyomekanik Anabilim Dalı’nın kuruluşunda bulundum. 1984 yılında başlayan biyomekanikle ilgili araştırmalar yürüttüm. Hep multidisipliner alanda ve birçok akademisyen, bilim insanı ile çalışmalar yaptım. Bilimsel Araştırma ve  TÜBİTAK projeleri hazırlayarak bu sürece katkılar koymaya çalıştım” dedi.

Biyomekaniğin, bir miktar dokunun bütünlüğü ve dayanıklılığı ile ilgili bir bilim dalı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Havıtçıoğlu, “Seçeceğiniz bölümleri bugün için geçerli olanlardan değil geleceğiniz için geçerli olanlardan seçmeniz gerekiyor. Araştırma konularınızı da buna yönlendirmeniz gerekiyor. Doku mühendisliğinde hasarlı ve hastalıklı dokuları geri kazandırmak için yapılan bir takım işlemler olduğunu biliyoruz. Örneğin karaciğer dokusunu inceleyerek ‘acaba biz gelecekte bir karaciğer dokusu üretebilir miyiz?’ diye düşünüyoruz. Biz kendi ilgi alanlarımızda çalışmalar yapıyoruz. Özellikle  iskelet yapısını oluşturan temellerle uğraşıyoruz. Biyomekanik, bir miktar dokunun bütünlüğü ve dayanıklılığı ile ilgili bir bilim dalı olduğu için, o yapıları oluşturmaya çalışıyoruz. Hem mühendislikle, hem biyolojiyle, hem temel bilimlerle birlikte çalışma alanı bulacağınız bir bölüm. Kendi alanınızı geniş olarak düşünün ve siz her yere yönelebilecek bir kök hücresiniz” diye konuştu.

Seminer sonunda, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuri Azbar, Prof. Dr. Havıtçıoğlu’na “Teşekkür Belgesi” verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir