Prof. Dr. Mert, “15 Temmuz’da güçlü duruşumuz, iç savaşı önledi”
Ege’de “Yeni Dünya Düzeni ve 15 Temmuz” konferansı
Prof. Dr. Mert, “15 Temmuz’da güçlü duruşumuz, iç savaşı önledi”
Ege Üniversitesi Rektörlüğü tarafından “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” etkinlikleri kapsamında “Yeni Dünya Düzeni ve 15 Temmuz” konferansı gerçekleştirildi. EÜ Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, EÜ Senato Üyeleri, akademisyenler ve personel katıldı. Konferansı EÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Mert verdi
Konferansta bir konuşma gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Bugün Ege Üniversitesi’nde tarihi bir günü yaşıyoruz. Böyle bir gençliğin ve üniversitenin olduğu ortamda şehitlerimizi, gazilerimizi unutmamız, unutturmamız gerekiyor. Biz, Ege Üniversitesinde 15 Temmuz şehitleri anıtını ve hatıra korusunu oluşturmakla hem şehitlerimizi unutmayacağız hem de bu vatan için daha motive olacak şekilde çok çalışacağız. Geleceğe dönük yeni dünya düzeninde ekonomik anlamında dijital dönüşümde rekabet parametlerinin çıkış yeri üniversiteler. O yüzden çok çalışmalı ve motivasyon kaynağımızı, ruhumuzu buradan beslemeliyiz. İlke kez bir Üniversitede 15 Temmuz şehitleri anısına bir anıt ve hatıra korusu oluşturduk. Milli ve manevi değerlerimizi korumalıyız” diye konuştu.
Konferansın konuşmacısı Prof. Dr. Hasan Mert, gerçekleştirdiği sunumda 15 Temmuz öncesi yeni dünya düzenin oluşmasında küreselleşme, emperyalizm ve tek kutuplu dünyanın rolü üzerinde açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Mert, dünya güçlerinin emperyalizmle birlikte sömürgecilik altında yaptıkları ve dünya tarihinde farklı ülkelerde meydana gelen sömürgecilik faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.
Milletimiz; dini, vatanı, namusu ve hürriyeti için her zaman şehitliğe hazırdır
Prof. Dr. Mert, “Atatürk önderliğinde yeni bir Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Soğuk savaş dönemine kadar her şey normalken Türkiye’nin batı bloğuna katılması ile yeni dünya düzeninde Türkiye’ye de bir rol biçildi. Eğer Türkiye’de 15 Temmuz döneminde hain darbe girişimi sırasında böyle bir liderlik, güçlü bir duruş sergilenmeseydi biz de Libya ve Suriye gibi iç savaş halinde olurduk. Türk insanın hürriyet düşkünlüğü, hürriyetin karakter özelliği olması, Türk milleti dini, vatanı, namusu ve hürriyeti için her zaman şehitliğe hazır olması onu diğer milletlerden ayıran özelliğidir. 2016 yılında Ömer Halisdemir ve diğer şehitler yaptıkları işin bilincinde olarak şehitliğe yürüdüler. Bizleri yaşatmak için kendi yaşamlarını feda ettiler. Bu, başka milletinkine benzemez. Bizde şehitlik tepkiseldir, bir karşı duruştur. Onlar görevlerini yaptı. Şimdi sıra onların destanını anlatacak sanatçılarda, yaptıkları buluşlarla onların isimlerini yaşatacak bilim insanlarındadır. Ege Üniversitesi yönetimi, 15 Temmuz anıtı ve şehitler korusunun açılışı ile bu konuda ilk adımı atmıştır” dedi.
Konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. Necdet Budak ve katılımcılar, Bilal Saygılı Camisi ve Külliyesi’nde 15 Temmuz şehitleri için gerçekleştirilen Kuran-ı Kerim tilavetine ve lokma hayrına katıldı.