EÜ Merkez Kütüphanesi, öğrenciler için bir yaşam merkezi haline geldi

*Merkez Kütüphane bütçesini 3.5 kat artırdıklarını ifade eden Rektör Budak, “Kurumsal Açık Erişim çalışmaları ile fark yarattık. 255 bin basılı, 4 milyon 359 bin 157 elektronik kitap; 104 bin 801 elektronik dergi, 108 veri tabanına sahibiz. Avrupa’ya akademik bilgi ve kültürel kaynak ihraç eden ilk üniversitelerden birisi olduk” dedi.

Ege Üniversitesi’nde; Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın yoğun gayretleri ile zengin içeriğe ulaşan Merkez Kütüphanesi, öğrenciler için bir yaşam merkezi haline geldi. Kullanım saatlerinin hafta içi 23.00, hafta sonu 21.00’e kadar uzatılması ve sınav dönemlerinde 7/24 kesintisiz hizmet vermeye başlaması ile birlikte Merkezi kütüphane öğrencilerin en yoğun kullandığı mekan haline geldi.

Göreve başladığı günden itibaren kütüphanenin yaygın kullanılması için yoğun gayret ve hassasiyet gösteren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Merkez Kütüphanenin bütçesini 3.5 kat artırdı. Kütüphane, Egeli gençlerin vakitlerini en iyi şekilde değerlendirmeleri için cazibe merkezi haline getirilirken, yeniden yapılandırılarak mekânsal ve içerik olanaklarını artırıldı. Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, Türkiye’nin en kapsamlı ve en geniş olanaklarına sahip kütüphanelerinden birisi oldu. Yeni uygulamalar ve ilave okuma salonlarının yapılmasıyla kütüphanenin kullanım oranı 5 kat arttı.

Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesi; son yıllarda değişen ve gelişen bilgi kaynağını,  her türlü basılı ve elektronik yayını bünyesine kazandırarak evrensel ölçekte örnek bir bilgi merkezi konuma geldi.  İzmir’de kurum içinden ve kurum dışından araştırmacıların, akademisyenlerin ve öğrencilerin en sık kıllandığı kütüphanelerden olan Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesi; verdiği hizmetler ve nitelikli yayınları ile bir yandan yükseköğretim kurumlarına öncülük ederken diğer yandan da toplumun kültürel ve sosyal yönden gelişmesine katkıda bulunuyor.

 Merkez Kütüphanenin bütçesini 3.5 kat arttı

Merkez Kütüphane bütçesini 3.5 kat artırdıklarını ifade eden Rektör Budak, “Son iki yıl içerinde Kütüphanemizi dijital hale getirerek, pek çok uygulamayı akademisyen ve öğrencilerimizin hizmetine sunduk. Birkaç örnek vermem gerekirse; 30 ayrı dil eğitimini içeren Rosetta Stone dil eğitim programı ve  Türkiye merkezli en çok sosyal bilimler makalesinin bulunduğu yerli indeks olan SOBİAD (Sosyal Bilimler Atıf Dizini) Veritabanı ile  uluslararası performans inceleme sistemi  “InCites”  ile  “İdeaalOnline” dergi paketine abone olduk. Ayrıca,  periyodik aralıklarla eğitimler veriliyor ve çalıştaylar düzenliyoruz. Kurumsal Açık Erişim çalışmaları ile fark yarattık. 255 bin basılı, 4 milyon 359 bin 157 elektronik kitap; 104 bin 801 elektronik dergi, 108 veri tabanına sahibiz.

 Üniversitemiz e-Kitapları “Sayısal Kitap Türkçe e-Kitap” veri tabanında yer almaya başladı. Avrupa’ya akademik bilgi ve kültürel kaynak ihraç eden ilk üniversitelerden birisi olduk. Kütüphanemiz bünyesinde yayınevini faaliyete geçirdik” dedi.

Engelsiz,  Dijital Kütüphane  

Engelli öğrencilere yönelik   online hizmet sunulduğunu vurgulayan Rektör Budak, “Sesli Kitap Projesi görme engellilere ses olmaya devam ediyor. Engelli kullanıcıların ihtiyaç duydukları akademik kitaplar ve her türlü öğretim materyali betimlenip seslendiriliyor.  Engellilere yönelik 426 sesli kitap seslendirildi, 39 film betimlendi ve 10 bin 752 sayfa pdf çevrildi. Engelli kullanıcılara yönelik mini sinema salonu, okuma, seslendirme ve dijital salonları yer alıyor. Görme engelli kullanıcılar, elektronik öğretim materyallerini multi-medya ve bilgisayar salonlarında dinleyebiliyor,  kaydedebiliyor ve aynı anda kabartma yazıya (Braille) çevirebiliyorlar.  Sesli kitaplar GETEM (Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Merkezi), GEKOP (Görme Engelli Kütüphaneleri Ortak Platformu), TURGÖK (Türkiye Görme Engelliler Kütüphanesi)  ve TURKCELL Sesli kitap servislerine eklenerek, Türkiye’de akademik eğitimini tamamlamaya çalışan diğer görme engellilere de iletiliyor” diye konuştu.

Rektör Budak,  Merkez kütüphane kullanım saatlerinin hafta içi 23.00, hafta sonu da 21.00’e  kadar uzatıldığını ifade ederek,  vize – final dönemlerinde 7/24 kesintisiz hizmet veremeye başlandığını,  gece geç saatlere kadar çalışan öğrencilere çeşitli ikramlar sunulduğunu  söyledi.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir