Toprağı Vatan Yapan Zafer: Malazgirt

 Prof. Dr. Budak, “Malazgirt, bizim gerçek kökümüzdür”

Başak İlkutlav – Burcu Okutan

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesinde düzenlenen bir panelde konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Malazgirt, toprağı vatan yapan zaferdir. Bizim gerçek kökümüzdür. Biz Türk milleti olarak vatanın ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Gençlerimizin tarih bilincini iyi kavramaları gerekiyor. Eğer tarih bilinciniz olmazsa yok olursunuz” dedi.

Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda “Toprağı Vatan Yapan Zafer: Malazgirt” paneli düzenlendi. Ege Üniversitesi Rektörlüğü ve EÜ Beşeri Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen panele; Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Eşref Abay, EGEMM Müdür Vekili Prof. Dr. Dilek Takımcı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Vekili  Prof. Dr. Hasan Mert, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

EÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Kanat’ın moderatörlüğünde yapılan panele konuşmacı olarak;  EÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Ayönü, Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Daş, Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Kemal Ramazan Haykıran katıldı.

“Tarih bilinciniz yoksa yok olursunuz”

Panelin açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Malazgirt, toprağı vatan yapan zaferdir. Bizim gerçek kökümüzdür. Türk milleti köklü bir millettir. Geleceğimiz gençler,  sizlersiniz. Türk milleti Avrupa, Amerika, dünyanın en ücra köşesine gitse bile kolay kolay başka bir yere gerçek anlamda entegre olamıyor. Tarih boyunca bu milletle bu ülkeyle uğraşan çok olmuştur. Tarih boyunca da biz hep bu mücadeleyi verdik, yine veriyoruz. Belki şimdi 21. yüzyılda ekonomik anlamda yeni bir mücadele veriyoruz. Bu milletle kim ne kadar uğraşırsa uğraşsınlar hiçbir şeyi başaramayacaktır.  Bu milletin kökü çok derinlerde. Bu millet, başka bir hükümranlığı kabul edecek bir millet değildir. Arkadan sizin gibi genç bir nesil geliyor. Kim ne derse desin gençler bizden çok daha iyi. Bilimde iyi olalım, ekonomide dünyada rekabet edelim, daha zengin olalım. Bizim bir tek motivasyona ihtiyacımız var. Bu ay yıldızlı bayrağın bedelinin ne olduğunu bilmemiz gerekiyor. Tarih bilincimizin olması gerektiğini düşünüyorum. Eğer tarih bilinciniz yoksa yok olursunuz. Alparslan’dan günümüze bizim gençlere anlatacağımız çok şey var. Biz Türk milleti olarak vatanın ne olduğunu biliyoruz. Vatanın ne olduğunu bilmezsek motivasyonumuzu kaybederiz. Benim en büyük motivasyonum vatandır, gençlerimizdir. Atatürk’ün dediği gibi ‘Bütün ümidim gençliktedir’. Gençlerimizin tarih bilincini iyi kavramaları gerekiyor. Bu bilinç bizim  motivasyonumuzu daha üst noktalara taşıyacaktır” dedi.

“Malazgirt’le Anadolu bize vatan olmuştur”

Prof. Dr. Cüneyt Kanat  ise “Anadolu’yu vatan yapan zafer Malazgirt Zaferi’dir. Milletlerin ve devletlerin tarihlerinde kırılma noktaları vardır. Malazgirt Savaşı da Türk tarihinin, Türk milletinin kırılma noktalarında biridir. Selçuklu Hükümdarı Sultan Alparslan, Doğu Roma İmparatoru Roman Diyojen’e karşı çok küçük bir orduyla, o ordudaki ruhla büyük bir zafer kazanmıştır. Bu zaferden sonra Anadolu bize vatan olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Yeni nesil çok bilinçli bir şekilde geliyor dolayısıyla bu vatanın kıymetini bileceklerdir diye düşünüyorum” dedi.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Ayönü  “Malazgirt Savaşı Öncesi ve Sonrasında Bizans İmparatorluğunun Durumu” konulu sunum  gerçekleştirdi.  İkinci bölümde Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Daş “ Malazgirt Savaşı’nda Karşı Karşıya Gelen Selçuklu-Bizans Orduları” sunumunu yaptı. Son bölümde ise Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Kemal Ramazan Haykıran “ Malazgirt Savaşı’nın Ardından Anadolu’da Türk Varlığı” konulu sunumunu dinleyicilerle paylaştı. Panel sonunda Ege Üniversitesi Rektörlüğü tarafından “Toprağı Vatan Yapan Zafer Malazgirt Meydan Muharebesi” için lokma döktürüldü.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir