Prof. Dr. Ersin, “Diş çürüklerinin azaltılması için önemli bir adım atmış olacağız”

Ege’den “Sağlık Ağızda Başlar: Akılcı Flor Kullanımı” Projesi

Prof. Dr. Ersin, “Diş çürüklerinin azaltılması için önemli bir adım atmış olacağız”

 Tülay Çolak- Ufuk Acıbadem-Müzeyyen Öztürk

Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi öncülüğünde, “Sağlık Ağızda Başlar: Akılcı Flor Kullanımı” adlı projenin ilk toplantısı gerçekleştirildi. Çocuklarda diş çürüğünün azaltılmasını sağlamak ve toplumu ağız diş sağlığı konusunda bilinçlendirmek için gerçekleştirilmesi planlanan proje; Ege Üniversitesi, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Diş Hekimleri Birliği iş birliğiyle yürütülüyor. Projenin EÜ yürütücülüğünü ise EÜ Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Ersin üstleniyor.

Diş Hekimliği Fakültesi tarafından düzenlenen, EÜ Rektörlüğü Eski Senato Salonunda yapılan toplantıya; EÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Takımcı, İzmir Diş Hekimleri Odası Başkanı Dr. Murat Sütpideler, Genel Sekreteri Yaman Yamangil,  Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcı Prof. Dr. Ali Gürkan, Pedodonti Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Ersin, Doç. Dr. Arzu Aykut Yetkiner, Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feyza Koç, EÜ Medya Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Yiğit Açık, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Zühtü Benli, Halk Sağlığı Başkan Yardımcısı Dr. Yaşar Tamer Alp, İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı M. Tahir Büdün, İzmir İl Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hakan Bayrakçı ve Diş Hekimi Dr. Şeyda Sezgin katıldı.

“Hedef kitlemiz; diş hekimleri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler”

Toplantıda, EÜ Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Ersin proje kapsamında yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgilendirme yaptı. Prof. Dr. Ersin, “Öncelikle Sağlık Bakanlığının yürütmekte olduğu Florürlü Vernik Projesi’ne destek olmak ve sürdürülebilir bir proje olması için ele ele vermek istiyoruz. Aynı zamanda bakanlığın diğer projelerine de entegre olarak beslenmenin önemini vurgulamak istiyoruz. Ağız diş sağlığının önemini vurgulayacağımız projede oral diş sağlığı eğitimi vermeyi düşünüyoruz. İlk diş çıkar çıkmaz çocukları aile hekimleri ile beraber yürütülecek bir projede düzenli takiplerle koruyucu programlara yöneltmeyi hedefliyoruz. Bu projedeki hedef kitlemiz ise diş hekimleri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler olacak” dedi.

“Sosyal medyada flor ile ilgili bilgi kirliliği mevcut”

Projenin ortaya çıkış sürecini anlatan Prof. Dr. Ersin, “Hepimizin bildiği gibi sosyal medyada birçok konuyla ilgili yanlış bilgi yayılıyor.  Flor ile ilgili de bir bilgi kirliliği mevcut ve flor kısaca zehir diye ifade ediliyor. Bunları söyleyen kişilerin çoğu maalesef uzman olmayan kişilerden oluşuyor. Bu sebeple konunun bir akademik ayağı olmalı ve diğer paydaş kurumlarla da işbirliği içinde olmalıyız diyerek hareket ettik. Bizler florla ilgili gerçek bilgilere sahibiz ama toplumu bilgilendirerek, bilimsel kanıtlarla bu bilgi kirliliğinin önüne geçmeliyiz. Bu projenin en birinci amacı sürdürülebilir olmasını sağlamak, gelecek senelerde de projenin devamlılığını korumak.  Çünkü flor gerçekten çürüğü önlemede çok etken bir madde ve elbette kullanımında dozu ve miktarı önemli. Şu anda ise bu kullanım medyada çarpıtılarak yer almış durumda. Hatta sorduğumuz zaman diş hekimlerinin içinde de bu projeye inanmayanlar var. Biz de araştırmalarımızla projeyi destekleyerek, akademik bilgileri güçlendirerek ve meslektaşlarımızdan destek alarak bu projeyi sürdürülebilir hale getirebiliriz” diye konuştu.

 “Sağlık Ağızda Başlar: Akılcı Flor Kullanımı” adlı projesinin çıktılarına ve öncelikli hedeflerine değinen Prof. Dr. Ersin, “Öncelikle İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Başkanlığı’nın seçtiği pilot bölgede hedef kitlenin eğitilmesi planlanıyor. Daha sonrasında ise bu eğitimlerin sosyal medyada duyurulmasını sağlamak, konuyla ilgili video- kamu spotu-broşür hazırlamak ikinci adımımız olmalı.   Sonraki adımımız ise diş macunu üreten firmalar ile işbirliği içinde çalışmak olmalı. Tüm çalışmalar neticesinde de uzun dönem hedef ve planlarımızı belirlemeliyiz. Projemizin çıktısı ise medyada yer alan bilgi kirliliği önlenerek diş hekimleri, öğretmenler ve veliler konu ile ilgili güncel, doğru bilgilere sahip olacak ve diş çürüğünün azaltılması için önemli bir adım atılmış olacaktır” dedi.

İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Takımcı, projenin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla katılımcılara önerilerde bulundu. Prof. Dr. Takımcı, “Bu bir organizasyon işidir, ortak bir dil kurarak eğim materyalleri oluşturarak yola devam etmek gerekir. Bu projenin ortak bir çatı altında proje çalışanlarını birleştirecek bir halkla ilişkiler desteğine ihtiyacı var. Proje için gerekli olacak olan kamu spotu, sosyal medya çalışmaları gibi işlerin hepsi ayrı uzmanlık alanlarına sahip. Bu işleri bir çatı altında yürütebilecek bir halkla ilişkiler çalışmasına sahip olmanız projenin güvenirliğini artıracak ve devamlılığını sağlayacaktır” dedi.

“Sağlık Ağızda Başlar: Akılcı Flor Kullanımı” Projesi’ni; Ege Üniversitesi Rektörlüğü, Diş Hekimliği Fakültesi, İletişim Fakültesi, Tıp Fakültesi, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü ve İzmir Diş Hekimleri Odası  (İZDO) destekliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir