EÜ’de “Algı ve Değerler” temalı Uluslararası İzmir Sempozyumu”

Ceren Korkmaz-Kader Kartal-Ceren Okcu

Ege Üniversitesi (EÜ) İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından İzmir’e ilişkin algı ve değerlerin ele alındığı  “Uluslararası İzmir Sempozyumu” gerçekleştirildi. Sempozyumun açılışında konuşan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak “Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden birisi olarak, İzmir’in tarihini, kültürünü, arkeolojisini kapsayan geleceğine yönelik uluslararası katılımlı multidisipliner çalışmaları daha fazla yapmak istiyoruz” dedi.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda gerçekleşen sempozyuma; EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kutsal Turhan, Prof. Dr. Mehmet Ersan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ayönü ve Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa, İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Olcay Pullukçu Yapucu, Uşak Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şeker, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

İzmir’in tarihsel süreciyle ilgili konuşan Rektör Budak “İzmir, güzel bir şehir.  İzmir’de araştırılacak çok konu var. Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan İzmir, zengin bir kültüre, tarihe ve doğal güzelliklere sahip. Uluslararası İzmir Sempozyumu’nu farklı platformlara taşımak istiyoruz. Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biriyiz ve İzmir’in tarihini, kültürünü, arkeolojisini kapsayan geleceğe yönelik çalışmalar yapmak bize düşer. Bunu sadece ulusal boyutta değil uluslararası anlamda da yapmak gerekir. Biz de maddi ve manevi destek vererek bu sempozyumu yaptık”  dedi. Ege Üniversitesinin araştırma üniversitesi olması yolunda önemli adımlar attığını ifade eden Prof. Dr. Budak,  el birliği ile güzel işlere imza atacaklarının altını çizdi.

Sempozyumda konuşan İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Olcay Pullukçu Yapucu, “İzmir; binlerce yıllık tarihi, zengin kültürel dokusu, ekonomik rolü ve güçlü turizm potansiyeli ile her zaman bir cazibe merkezi olmuştur. Biz de yaşadığımız bu kente ve bu kentin kimliğine, birikimine katkı sunmayı hedefliyoruz. Bu nedenle İzmir’e ilişkin algı ve değerlerin tartışılacağı uluslararası bir sempozyum düzenlemeyi amaçladık” dedi.

 “İzmir’in köklü dokusu korunmalı”

İzmir’in eski dokusunun korunması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Şeker, “İzmir sahip olduğu değerlerden dolayı tarih boyunca ziyaret edilen kentlerden biri ve bu değerlerin artarak devam etmesi gerekli. Eskiden İzmir’de olan mekânların günümüzde varlığını sürdürmese bile isim olarak yaşatılması gerektiğini ve bunun sorumluluğunun belediyeye ait olması gerektiğini düşünüyorum. Biz de üniversite olarak akademik araştırmaları sürdüreceğiz” dedi.

Sempozyum kapsamında; “izmir Algısı”, “İzmirli Olmak”, “İzmirlileşmek”, “Kültürel Çeşitlilik”, “İzmir’in Sürdürülebilir Değerleri”, “İzmir ile Anılmak”, “İzmir’de Avrupa, Avrupa’da İzmir”, “İzmir’in Değerleri”, “İzmir’in Simgeleri”, “Kentlilik Bilinci” ve “İzmir’in Kültürel Değerleri” oturumları gerçekleşti.

Etkinlikte ayrıca dans grubu tarafından Ege Bölgesinin geleneksel zeybek gösterisi gerçekleştirildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir