EGE ÜNİVERSİTESİNDEN ANLAMLI STANT

EÜ Kordon Kanı Hücre- Doku Uygulama Araştırma Merkezi, yeniden kordon kanı saklama işlemlerine başlayacak

EGE ÜNİVERSİTESİNDEN ANLAMLI STANT

       * Prof. Dr. Töbü, “Kemik iliği nakli gereken durumlarda alıcı ile verici arasında tam bir doku uyumu olması gerektiğinde, bebeğin ilerde kemik iliği nakli gerektirecek bir hastalığa yakalanması durumunda kemik iliği uyumlu bir verici aramaya gerek kalmadan kendine ait kök hücreler adeta bir sigorta gibi tedavide kullanılabilmektedir” dedi.

      *Türkiye’de kamu bünyesinde yer alan iki kordon kanı merkezinden biri olma özelliğini taşıyan EÜ Kordon Kanı Hücre- Doku Uygulama Araştırma Merkezi, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Necdet Budak’ın gayret ve destekleri ile yeniden kordon kanı saklama işlemlerine başlayacaktır.

 Ege Üniversitesi Kordon Kanı Hücre-Doku Uygulama Araştırma Merkezi’nin 88’inci İzmir Enternasyonal Fuarı’nda (İEF) açtığı stant ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.  Türkiye’de kamu bünyesinde yer alan iki kordon kanı merkezinden biri olma özelliğini taşıyan EÜ Kordon Kanı Hücre- Doku Uygulama Araştırma Merkezi, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Necdet Budak’ın gayret ve destekleri ile yeniden kordon kanı saklama işlemlerine başlayacaktır.

 İzmir Enternasyonal Fuarı’na katılarak stant kuran Ege Üniversitesi Kordon Kanı Hücre-Doku Uygulama Araştırma Merkezi tarafından hem merkez hakkında hem de kök hücre saklama, dondurma, kemik iliği nakli konularında bilgiler verildi.

Ege Üniversitesi Kordon Kanı Hücre- Doku Uygulama Araştırma Merkezi, Müdürü Prof. Dr. Mahmut Töbü, “2004 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kordon Kanı Bankası olarak kurulan merkezimiz, 2014 yılından itibaren Ege Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak faaliyet göstermektedir.  Vücuttaki diğer tüm doku, organ ve sistemleri oluşturan ana hücreler olan kök hücrelerin en özellikli kaynağı bebeğin göbek kordon kanıdır. Bu hücreler özellikle kan ve bağışıklık sistemi elemanlarına dönüşebildikleri gibi yapılan son çalışmalarda kalp kası hücrelerine hatta sinir hücrelerine dönüşebildiklerini de göstermiştir. Bebek ile anne arasındaki besin ve gaz alışverişinin yapıldığı organ olan plasentaya anne ile bebek arasındaki bağlantı göbek kordonu ile sağlanmaktadır. Plasenta kanı olarak da bilinen “Göbek Kordon Kanı”, plasenta ile bebek arasında bağlantıyı sağlayan göbek kordonu içinde dolaşan kandır. Çok zengin bir kök hücre kaynağı olan ve “Kordon Kanı” olarak isimlendirilen bu kan, plasenta ve göbek kordonu ile birlikte doğumdan çok kısa bir süre sonra gebelikteki görevlini tamamlayarak rahim dışına atılmaktadır. Yakın zamana kadar göbek kordonu ve plasenta içinde kalmış kan, biyolojik atık olarak algılanarak çöpe atılmaktaydı. Ancak son yıllarda yapılmış bilimsel çalışmalar, kordon kanındaki kök hücrelerin çok sayıdaki hastalığın tedavisinde kesin çözüm olabileceğini göstermiştir. Bunun sonucunda bilim adamları bu kanı toplayıp, uzun süre canlılıklarını koruyarak saklayabilmeye yönelik metotlar geliştirmiş, açılan kordon kanı bankaları aracılığıyla belli bir ücret karşılığı kişilerin kendi adına (Otolog) ya da bağış sonrası diğer hastalar için (Allojenik) kullanılmak üzere saklanması söz konusu olmuştur” diye konuştu.

   Türkiye’de kamu bünyesinde yer alan iki merkezinden birisi

 Ege Üniversitesi Kordon Kanı Hücre- Doku Uygulama Araştırma Merkezi’nin kordon kanı dondurma ve saklama işlemini kordon kanı yönetmeliğinde belirtilen koşullarda işleyip sakladığını ifade eden Prof. Dr. Mahmut Töbü, “Kordon kanındaki kök hücreler bugün için elde edilebilecek en genç kök hücrelerdir ve dondurulduklarında yaşlanma ve yıpranma süreçleri de durdurulmuş olmaktadır. Kemik iliği nakli gereken durumlarda alıcı ile verici arasında tam bir doku uyumu olması gerektiğinde, bebeğin ilerde kemik iliği nakli gerektirecek lösemi, lenfoma gibi bir hastalığa yakalanması durumunda kemik iliği uyumlu bir verici aramaya gerek kalmadan kendine ait kök hücreler tedavide kullanılabilmektedir. Saklanan kordon kanları 18 yaşına kadar ailenin, 18 yaşından sonra kan sahibinin izni ile aile bireyleri ya da kan sahibinin yakın akrabalarına da nakledilebilir. Merkez, kordon kanı dondurma ve saklama işlemini kordon kanı yönetmeliğinde belirtilen koşullarda işleyip saklamaktadır.

2020 yılında Ege Üniversitesi Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Necdet Budak’ın desteği ve gayretleriyle yeniden kordon kanı saklama işlemlerine başlamayı planlayan merkezimiz, Türkiye’de kamu bünyesinde yer alan iki kordon kanı merkezinden biri olma özelliğini taşımaktadır.  Merkezimiz hem ziyaretçilerin sorularını cevaplandırmak hem de daha fazla kişiye ulaşabilmek amacıyla 88. İzmir Enternasyonel Fuarı’na katılmıştır. Standımız Dokuz Eylül (Basmane) kapısı holler binası 2 numaralı holde 16.30-23.30 saatleri arasında açık olacaktır. Kordon kanı ile ilgili sorusu olan herkesi standımıza bekleriz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir