Egeli bilim insanı Doç. Dr. Yıldırım keşiflerine devam ediyor

Yeni Bitki Türü “Hekimhan Soğanı (Allium yamadagensis)”

Doç. Dr. Yıldırım keşiflerine devam ediyor

Emre Tezcan- Sümeyye Akdağ- Ufuk Batuhan Atabeyoğlu

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi,  Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım, bitki literatürüne yeni bir tür daha kazandırdı. Doç. Dr. Yıldırım,  Malatya’da keşfettiği yeni türe “Hekimhan Soğanı (Allium yamadagensis)” adını verdi.

Bitkinin Malatya’nın Hekimhan ilçesinde bulunan volkanik kökenli Yama Dağı zirvesinde yayılış gösterdiğini belirten Doç. Dr. Yıldırım, “Hesaplamalara göre bitki, 2 bin 750 metre rakımlı Yama Dağı zirvesinde, 0,15 km2’lik bir alanda yaklaşık 300 kök olarak bulunuyor.  Bilimsel olarak bitkiye “Allium yamadagensis” ismini verdik. Bitkinin Türkçe bilimsel ismin ise “Hekimhan Soğanı”. Dünyada yaklaşık olarak 900 kadar türe sahip olan Allium (Soğan) cinsine ait ülkemizde 195 tür bulunuyor. Alt tür ve varyeteleri ile birlikte bu sayı 212’ye yükseliyor. Bu endemik türlerin 85 tanesi dünyada sadece Türkiye’de yayılış gösteriyor. Keşfettiğimiz Hekimhan Soğanı ile bu endemik bitki sayısı 86’ya yükseldi” diye konuştu.

Hekimhan Soğanının yok olma tehlikesi altında olduğunu belirten  Doç. Dr. Yıldırım “Hekimhan halkının Yama Dağı zirvesinde koyun ve keçi otlattığı için keşfettiğimiz bu bitkinin ciddi bir yok olma tehlikesi altında olduğunu düşünüyoruz. Bu bakımdan özellikle Hekimhan halkının, yetkili kurumların ve elbette bizlerin de katkılarıyla bu bitkinin koruma statüsü ile koruma altına alınmasını istiyoruz. Yeni keşfettiğimiz bu bitkinin yok olmasını istemiyoruz. Allium cinsi üzerine uzman araştırıcılardan olan Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Gülnur Ekşi ile beraber hazırladığımız makaleyi Nisan ayı başı itibari ile bilim dünyasına tanıttık. ” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir