Karataş, “İnsanlar, evlilik öncesi kusurlarını gizliyorlar”

“Hayat Arkadaşımı Nasıl Seçebilirim ?’’

Karataş,  “İnsanlar, evlilik öncesi kusurlarını gizliyorlar”

Eren Akbulut

İZMİR(Ege Ajans)– Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde düzenlenen konferansta konuşan Psikolog ve Aile Danışmanı Güliz Karataş,  “Evlilik öncesi bireyler sorunlarını ortaya koymuyorlar. İlgilendikleri şey genellikle iyi vakit geçirmek oluyor. Bunu evlilik sonrasına erteliyorlar. Ama bu şekilde davranınca sorunlar evlendikten sonra ortaya çıkmaya başlıyor. Böyle olunca da boşanmalar kaçınılmaz oluyor” dedi.

 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü ve  Ege Üniversitesi Rektörlüğü  işbirliği ile  “Hayat Arkadaşımı Nasıl Seçebilirim” konulu konferans düzenlendi. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansı Psikolog ve Aile Danışmanı Güliz Karataş verdi.

Aile içi anlaşmazlıklar, çiftlerin evlilik öncesi ve sonrası sorunlarını ele alan Karataş, “Aslında eş tercihi yaparken zihnimizde yarattığımız sanal insanı arıyoruz. Yaptığımız insan tercihlerinde her alanda seçiciyiz. Hayat görüşü, sosyal statüsü, fiziksel görünüşü bunların hepsi bizim için önemli ama insanlar kendilerine ben bunlardan hangisine sahibim sorusunu sormuyor”  dedi.

Karataş, “Eş tercihinde ilk adım insanın kendini tanıması. Ben nasıl bir kişiyim, beklentilerim neler sorusunu cevaplayabiliyorsak eğer doğru eşi seçebiliriz. Bazı insanlara göre sosyal statü önemliyken bazı insanlara göre önemli değil. Bu değişkenleri ve beklentileri bildikten sonra karşımdaki insanı tanıyabilirim. Genel doğrulara göre değil bana göre doğru olanları uygulamalıyız. Ben nasıl bir insanım, kırmızı çizgilerim neler, hassas noktalarım neler, nelere tahammül edebilirim gibi bireysel konularda insanın kendini tanıması gerekir” diye konuştu.

“Sevgi her şeyi halletmiyor”

En büyük sorunlardan birinin çiftlerin evlilik öncesi süreçte birbirlerine karşı olumsuz özelliklerini gizlemeleri olduğunu vurgulayan Karataş, “Evlilik öncesi bireyler sorunlarını ortaya koymuyorlar. İlgilendikleri şey genellikle iyi vakit geçirmek oluyor.  Kendilerini ortaya koymuyorlar ve bunu evlilik sonrasına erteliyorlar. Ama bu şekilde davranınca sorunlar evlendikten sonra ortaya çıkmaya başlıyor. Böyle olunca da boşanmalar kaçınılmaz oluyor” dedi.

Karataş, “Genelde sevgi olunca her şeyin hallolacağını düşünüyoruz. Hayatımızda sevdiğimiz birçok insan, arkadaşlarımız, aile bireylerimiz, akrabalarımız var bu insanların hepsini severiz ama aynı evde yaşamak istemeyiz çoğunlukla.  Çünkü benim için önemli olan aslında anlaşabileceğim bir insanla birlikte olmaktır.  Seviyor olmak mutlu olacağımız anlamına gelmiyor. İnsanlar çok çabuk değişiyor. Dün ve bugün insan aynı değil, fikirlerimiz, düşüncelerimiz her şey değişiyor. Şunu söylemeli insan; ben değiştiğimde de bu insanla beraber olur muyum? Küçük yaşta yapılan evlilikler çok sağlıklı olmuyor ve kısa sürüyor. Çünkü bunlar sevginin etkisinde, karakterlere çok bakılmadan verilen kararlar oluyor. Bu sorunların temel kaynağına iletişim eksikliği diyebiliriz” dedi. Etkinlik sonunda Psikolog Güliz Karataş’a Ege Üniversitesi Halkla İlişkiler Şube  Müdür Vekili Dr. Öğretim Üyesi Gül Çoşkun Değirmen tarafından “Teşekkür Çiçeği” verildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir