Bu tişörtler hayat kurtaracak

Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (EBİLTEM) atlet ve korse gibi kıyafetlerin içine giyilebilecek ‘Lifecall’ isimli EKG cihazı üretildi. Kritik kalp sağlığı verisini ilgili sağlık kuruluşlarına bluetooth üzerinden aktarabilen cihaz ile birlikte, sağlıkta yeni bir çağ başlayacak. EKG takibi ile elde edilebilecek sağlık bilgisini ilgili kurumlara ulaştıran cihaz ile kalp krizi ve rahatsızlıklarıyla ilgili önlem alınabilecek.

Ege Üniversitesi bünyesinden bulunan Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (EBİLTEM) sağlık alanında yeni bir çağın başlangıcı sayılabilecek giyilebilen EKG cihazı üretildi. Atlet ve korse gibi kıyafetlerin içine giyilebilen ‘Lifecall’ isimli cihaz ile, kalp krizi ve kalp rahatsızlıkları ile ilgili önlemler üst düzeye çıkarılacak. Kritik kalp sağlığı verisini ilgili sağlık kuruluşlarına bluetooth üzerinden aktarabilen cihaz ile birlikte, vatandaşlar hayat konforlarını hiçbir şekilde etkilemeden EKG verilerini ilgili sağlık kuruluşlarına ulaştırabilecek. Ölümlerin yüzde 35’ini kapsayan kalp krizlerinin 30-60 dakika önceden algılanmasını sağlayan cihaz ile birlikte, aynı zamanda EKG verilerinin sürekli takibi de sağlanacak.  Giyilebilen EKG cihazı ile, holter kullanımına gerek kalmadan, uzun süreli ve kullanıcıyı rahatsız etmeyecek biçimde uzaktan sağlık ve kalp taraması gerçekleştirilebilecek, doğru, yerinde ve gerekli teşhis ile acil durumlarda erken müdahale edilebilecek. Seri üretime ve son kullanıcılar için yazılım geliştirme aşamasında olan ürün ile birlikte, sağlık verileri uzaktan takip edilebilecek.

4 YILLIK ÇALIŞMA SONUCUNDA ÜRETİLDİ

4 yıllık çalışma sonucunda ‘Lifecall’ isimli ürünün üretildiğini belirten üreticilerden Emre Özdoğan, “Projemiz 1512 TÜBİTAK desteğiyle başladı. Daha sonra da Horizon 2020 faz 1’i aldık. Bununla beraber ürünümüz için aldığımız birçok yatırım ve ödüller oldu. Projemiz de şuan da esasında prototip bitmiş durumda yani kanıtlanabilir, gözlemlenebilir, çalışabilir, giyilebilir bir ürün haline geldi. Ancak bütünsel bir üretime henüz hazır değil. Dezavantajı ise üç gün sonra atmanız gerekmesidir. Çünkü artık iletkenliği kalkıyor. Biz bunu ıslanmasına gerek kalmayan yalnızca belli bir basınç ile cildinize temas ettiğinde iletken hale gelen gümüşle kaplanmış, esasında gümüşle kimyasal olarak işlenmiş bir pamuk iplikçikleriyle dokunmuş bir ped yaptık. Pedlerden ilerleyen zamanda EKG çekebileceğimizi gördük. Gerçekten de büyük bir yenilik. Medikal olarak bir partner bulduğumuzda ürünle piyasaya çıkmak istiyoruz” dedi.

DÜNYADA SADECE BİR RAKİBİ VAR

Ürün üreticilerinden Ali Akdurak ise,  “Medikal bir projenin sahaya geçmeden önce yapılması gereken testleri, akademik süreçleri, deneyleri var. Bu süreçlerle ilgili şu an da yatırım arayışı içerisindeyiz. Dünyada sadece bir rakibimiz var. Bu teknoloji çözmüş olan sadece bir rakibimizin mevcut olmasından dolayı iyi bir konumdayız. Bizim hedefimiz, başlangıçta çıktığımız yol aslında kalp krizini algılamakla ilgili. Kalp krizinin yüzde 70-75’i yaklaşık 45 dakika önceden algılanabiliyor. Ve bu çok ciddi bir süre, hayat kurtarabilecek bir şey. Bu gün hepimizin giyilebilir bir EKG kullanmıyor olmasının tek sebebi böyle bir ürünün çok rahatsız olması. HOLTER diye bir cihaz var ama üzerinize elektrojenlerle yapıştırılıyor, o ıslak bir parça ve kendiniz evde yapıştıramayacağınız, takamayacağınız bir şey” diye konuştu.

TAMAMEN YERLİ VE MİLLİ OLAN PROJE BİR İLK OLDU

EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege üniversitesi Bilim Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) Merkezi’nde bir kuluçka birimimiz Avrupa Birliğinden aldığı projeyle yazılım donanımla vücudumuza giydiğimiz bir fanila üzerinden doktora gitmeden EKG çekebiliyor ve bunu 24 saat takip edebiliyor. Fanilanın üzerindeki elektro-pedler üzerinden vücuttaki bir anlamda kalp atış hızının 24 saat seyrini izleyebiliyorlar. Bu hastaların hastaneye gitmesi, korku yaşaması daha önceki bu fonksiyonu gören başka cihazların ise vücudumuzda yapışması sıkıntı yaratması ve kullanılabilirliğindeki dezavantajları ortadan kaldırıyor. Böylelikle hasta doktoruyla ya da yakınlarıyla buradan gelen sinyaller doğrultusunda, kalp krizi doktorunun ya da hastanın yakınlarının haberdar olması söz konusu. Bu bir ilk, dünyada da tek rakipleri var. Yerli ve milli bir proje. Arkadaşlarımızı bu anlamda tebrik ediyorum, başarılar diliyorum. Ege Üniversitesi EBİLTEM’de bu tür projelerin yapılıyor olmasından da ayrıca gurur duyuyorum” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir