Egeli öğrenciler yemek yarışması ile çölyak hastalığına dikkat çektiler

7. En Güzel Tat Yemek Yarışması Çölyaklı Hastalara Yönelik Glutensiz Lezzetler”

Egeli öğrenciler yemek yarışması ile çölyak hastalığına dikkat çektiler

Müjgan Öğe-Melisa Karataş

Ege Üniversitesi 40. Kültür, Sanat ve Spor Şenliği kapsamında Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Sağlık Bilimleri Fakültesi  Kültür Sanat Komisyonu ve Ege Üniversitesi Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Topluluğu  işbirliğinde “7.En Güzel Tat Yemek Yarışması Çölyaklı Hastalara Yönelik Glutensiz Lezzetler” adlı  yemek yarışması düzenlendi.  Yarışma ile çölyak hastalığına dikkat çekildi. Ege Üniversitesi 40. Kültür, Sanat ve Spor Şenliği kapsamında gerçekleştirilen etkinliğe Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.  Necdet Budak’ın yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Ege Üniversitesi öğrencilerinin altı grup şeklinde katıldığı yarışmada Rektör Prof. Dr. Necdet Budak da jüri üyeleri arasında yer aldı. Rektör Prof. Dr. Budak, “Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen“7.En Güzel Tat Yemek Yarışması Çölyaklı Hastalara Yönelik Glutensiz Lezzetler” yarışmasından öğrencilerimizin hazırladığı birbirinden güzel tatlıları değerlendirdik. Öğrencilerimizi tebrik ediyorum” dedi.

 Çölyak hastalığı ile ilgili bilgi veren Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Reci Meseri, “Çölyak hastalığında kişinin bağışıklık sistemi buğday, arpa ve çavdardaki glutene karşı tepki veriyor. Bu tepki bağırsağın yapısının bozulmasına ve emilmesi gereken besinlerim emilemeden atılmasına yol açıyor. Bu durum genelde kendini ishal ile gösteriyor, ancak yanı sıra anemi, osteoporoz, vitamin-mineral yetersizlikleri ve çocuklarda bu emilim bozukluğuna bağlı olarak büyüme gelişme geriliği görülebiliyor.  Çölyak hastalığı tanı konması çok zor bir hastalık çünkü her yaşta görülebiliyor ve başka hastalıklarda da görülebilen belirtiler gösteriyor. Hastalığın ön tanısı parmak ucu testi ile konuyor, kesin tanı için ince bağırsak biyopsisi yapılması gerekiyor. Hastalığın sıklığı değişmekle beraber 2017’de Türkiye’de yaklaşık 40 bin olgu var. Tanı alan her bir kişiye karşılık tanı almamış 8-9 kişi olduğu düşünülüyor, bu nedenle Türkiye’de 250 bin ile 750 bin arasında olgu olduğu düşünülüyor. Yine bu hastalıkta genetik yatkınlık da önemli, ailesinde çölyak olan bireylerin çölyak olma riski artıyor. Çölyak hastalığının tek tedavisi var. Ömür boyunca glütensiz beslenmek gerekiyor. Gluten birçok hazır besinde katkı maddesi olarak da kullanılabildiği için hazır besin tüketirken “Glutensiz” ibaresi olması gerekiyor” dedi.

Öğr. Gör. Ezgi Karataş ise yarışmacıların çoğunun EÜSBF Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencileri olduğunu belirtti. Ayrıca yarışmaya katılan öğrencilerin çok yoğun bir şekilde hazırlandıklarına dikkat çekti.Yarışmaya katılan öğrenciler yaptıkları yemeklerde gluten yerine nohut, mısır nişastası ve kuru fasulye gibi malzemeler kullandı. Yarışmanın sonunda “Fasulye Mucizesi” adlı tatlı birinci olurken, “Çikolatalı Kurabiye” ikinci ve “Çilek Aşkına” adlı tatlı üçüncü oldu. Rektör Prof. Dr. Budak, kazanan grupları tebrik ederek, katılım belgelerini ve madalyalarını takdim etti.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir