EÜ Etnografya Müzesi’nde “İslami Kaligrafi ve Kat’ı Sanatı” Sergisi

Mümine Alçiçek- Emine Güner

Ege Üniversitesi Kültür ve Sanat Danışma Kurulu, Ege Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ortaklığı ile Sanatçı  Aydın Doğru’nun “İslami Kaligrafi ve Kat’ı Sanatı”  sergisi  sanatseverlerle buluştu.  Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi Sergi Salonunda düzenlenen serginin açılışına Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Bornova Kaymakamı Fatih Genel, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa, Kültür Sanat Danışma Kurulu Üyesi ve Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi Müdürü Prof. Dr. Ziynet Öndoğan, akademisyenler ve  öğrenciler katıldı.

Kat’ı Sanatının eski bir Osmanlı sanatı olduğuna ve günümüzde bu sanatı icra eden kişi sayısının çok az olduğuna değinen Sanatçı Aydın Doğru,  “ Kat’ı sanatı, icra edilmesi çok zor ve zaman alan bir sanat. Bu nedenle bu sanatı icra edenlerin sayısı da çok az” dedi.

Kâğıdı delerek yapılan bu sanatın günümüzde unutulan sanatlar içerisinde yer aldığını ve amacının Kat’ı sanatını yaşatmak olduğunu söyleyen Doğru “Yaklaşık beş yıldır bu sanatı icra ediyorum. Amacım Kat-ı sanatını yeni nesle tanıtmak, yeniden canlanmasını ve gençlerin bu sanattan haberdar olmasını sağlamak. Çalışmalarımda Kat- ı sanatı ile eski Osmanlı hat sanatını yoğuruyorum.  İslami kaligrafi ile Kat-ı sanatını birleştiriyorum. Maddi açıdan hiçbir beklentim yok. Sadece bu sanatı icra etmek ve bu yoldan insanlara ulaşmak beni mutlu ediyor” diye konuştu.

Kültür Sanat Danışma Kurulu Üyesi ve Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi Müdürü Prof. Dr. Ziynet Öndoğan, “Bu sene kültür sanat etkinliklerimiz hız kesmeden devam ediyor. Aydın Doğru’nun eserlerinin en iyi burada halka ulaşacağını düşünüyoruz. Çalışmalarımıza katkılarından dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’ a ve  Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Ersan’ a teşekkür ediyorum” dedi.

Sergi açılışı ve eserlerinin incelenmesinin ardından Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Aydın Doğru’ ya “Teşekkür Belgesi” verdi.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir