Dr. Öğretim Üyesi Şen “Akif, Türk Milletinin gönlünde taht kurmuş bir şahsiyettir”

Egeli Öğrenciler Vatan Şairini Andı

Dr. Öğretim Üyesi Şen “Akif,  Türk Milletinin gönlünde taht kurmuş bir şahsiyettir”

Ahsen Demircioğlu- Fatih Ulutaş

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Turgut Yazıcıoğlu Konferans Salonu’nda 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma töreni gerçekleştirildi. Törene, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. M. Bahattin Tanyolaç, akademisyenler ve öğrenciler katılırken Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Şen konuşmacı olarak yer aldı.

Mehmet Akif Ersoy’un hayatını ve anılarını anlatan Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Şen, “Her milletin tarihinde derin izler bırakmış şahsiyetler vardır. Zaten bunlar milleti millet yapan değerlerdir. Mehmet Akif Ersoy da Türk Milletinin tarihinde ve gönüllerinde taht kurmuş bir şahsiyettir. Mehmet Akif, Türk Milleti için sadece İstiklal Marşı’nın yazarı değildir. O; vatan, millet, bayrak, özgürlük ve bağımsızlık kavramlarının karşılığıdır. O, sadece bir şair değildir, Kurtuluş Savaşı’nı 10 kıtaya ve 41 mısraya sığdıran büyük bir şair ve düşünce adamı olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

Mehmet Akif Ersoy’un vatan, millet ve İslam şairi olduğunun altını çizen Şen, “Çanakkale Destanı ve Bülbül, Akif’in en önemli eserleridir. Mehmet Akif bu eserlerini meşhur kitabı Safahat’ta toplamıştır. Fakat bu eserlerin içerisinde İstiklal Marşı yoktur.  Neden yoktur ? Çünkü ‘O benim değildir, Onu bana millet yazdırdı’ der. Onun en önemli öznesi, unsuru, milletin ta kendisidir ve bu yüzden İstiklal Marşı’nı diğer şiirlerini toplamış olduğu Safahat adlı eserine koymamıştır” diye konuştu.

Şen konuşmasında, “Akif, özü sözü bir olan bir şahsiyettir. Onun bu tavrını şiirlerinde de görmekteyiz. O yüzden Akif’i anlayabilmek, onun fikir, düşünce ve ruh yapısını idrak etmek için şiirlerini analiz etmek gerekir. Çünkü Akif’in şiirleri edebi metinler değildir. Dönemin gerek ülke içerisinde gerek ülke dışında harici ve dahili olaylara ışık tutan birer tarihi metinlerdir. Bundan dolayı Akif’in İstiklal Savaşı’nın manevi lideridir demek yanlış olmayacaktır” şeklinde konuştu.

Şen konuşmasının sonunda “Bugün burada toplanmamıza vesile olan 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma vesilesi ile İstiklal Marşımızın yazarı milli şairimiz mütefekkir Mehmet Akif Ersoy’u saygı ve rahmetle anıyorum” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir