Ege’de “Akdeniz’de Terebellidae Familyasının (Annelida: Polychaeta) (Deniz Solucanı) Çeşitliliği” semineri

Adem Geyik- Nurgül Erarslan- Gamze Elif Elekler

 İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Orhan Kılınç Konferans Salonu’nda “Akdeniz’de Terebellidae (Annelida: Polychaeta) Familyasının (denizel solucan) Çeşitliliği” konulu seminer gerçekleştirildi. Semineri Su Ürünleri Fakültesi Doktora Öğrencisi Deniz Erdoğan Dereli verdi. Programa, Erdoğan Dereli’nin danışmanı Prof. Dr. Melih Ertan Çınar, bölümün akademisyenleri ve öğrencileri katıldı.

Çalışmanın amacı ile ilgili bilgi veren Erdoğan Dereli, “Bu çalışmadaki amaç Türkiye kıyılarında dağılım gösteren Terebellidae Familyası’na (deniz solucanı) ait türleri, bu türlere ait ekolojik özellikleri (derinlik dağılımı, habitat seçimi, kirli veya temiz bölgede bulunması), yabancı türleri (bölgeye farklı bir bölgeden insan faaliyetleri veya kendi başına giriş yapmış türler) ve dağılım sınırlarını belirlemek” diye konuştu.  Akdeniz’de bu familyaya ait çalışmaların oldukça yetersiz olduğunu belirten Erdoğan Dereli, “Akdeniz ve Türkiye karasularında bu tür çalışmaların azlığı sebebiyle ülkemiz kıyıları tür çeşitliliği açısından hala çok bakirdir. Bizim yapacağımız çalışmayla ülkemiz ve Akdeniz’deki biyolojik çeşitliliğin anlaşılmasına katkıda bulunulacaktır.  Bazı türlerin popülasyon özelliklerine bakılarak ortamın kalite durumu (kirli veya temiz) hakkında bize fikir verebilirler, bu türlere indikatör (gösterge) türler denir. Bunun anlaşılabilmesi için ülkemiz sularının biyoçeşitliliğinin anlaşılması için kapsamlı taksonomik (tür tayini) çalışmalar yapılması gerekiyor. Bu kapsamda Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Bentoloji Laboratuvarında çalışan araştırmacılar olarak birçok bakanlıkla ülkemiz denizlerinin taksonomik ve ekolojik kalite durumunu belirlemeye yönelik çalışmalar yürütmekteyiz” diye konuştu.

 Seminerin sonunda Erdoğan Dereli, aynı çalışmaların farklı bölge ve farklı familyalar üzerinde de gerçekleştirildiğini ve mevcut çalışmaların da devam edeceğini dile getirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir