Prof. Dr. Sıkı “İzmir Kuş Cennetinde 294 kuş türü bulunuyor”

Alperen Desti- Erhan Ozan Acıdere

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi’nde düzenlenen “Perşembe Seminerleri” kapsamında konuşan Prof. Dr. Sıkı “Türkiye’de bulunan 486 kuş türünün yarısından fazlası İzmir Kuş Cenneti’nde gözlemleniyor” dedi.

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Perşembe Seminerleri” başladı. Seminerler kapsamında “İzmir Kuş Cennetinde Yaptıklarım ve Yapamadıklarım” başlıklı sunumunu gerçekleştiren Ege Üniversitesi  Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, “İzmir için böyle bir yeri 36 yıl sonra bu noktaya getirebildiğimiz için mutluyum’’ dedi.

Türkiye’nin dördüncü büyük deltası olan Gediz Deltası Sulak Alanı – İzmir Kuş Cennetinde, 294 kuş türü gözlendiğini söyleyen Prof. Dr. Sıkı “Türkiye genelinde ise 486 tür var. Yarısından fazlası Kuş Cenneti’nde, İzmir Kuş Cenneti böylesi bir yer” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Sıkı, ayrıca 249 türün 63’ünün yerli olduğunu ve kuluçkaya yattığını, 54 türün yazın gelip burada konakladığını, 47 türün ise kış döneminde gelip burada konakladığını belirtti.

Prof. Dr. Sıkı, Kuş Cenneti’nde kuş popülasyonunu artırmak için 2004 yılında eğitim uçakları ve 2014 yılın  da da helikopter uçuşları için Genel Kurmay Başkanlığı ile yazıştığını belirterek, bu yazışmalar sonucunda kuluçka döneminde kuş cenneti üzerinde uçuşların yasaklanmasını sağladığını söyledi. Bölgenin su açısından zengin bir bölge olmadığına değinen Prof. Dr. Sıkı, “Bu mevcut suyu da akıllı yönetmemiz lazım” diye konuştu.

Sunumunun ardından Prof. Dr. Sıkı’ya, Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Dinçer AYAZ tarafından “Teşekkür Belgesi” verildi.

1951 yılında Balıkesir’de dünyaya gelen Prof. Dr. Mehmet Sıkı; ilk, orta ve lise öğrenimini de bu ilde yaptı. Lisans eğitimini Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji-Botanik dalında yapan Prof. Dr. Sıkı, 1978 yılında Ege Üniversitesi’nde akademik kariyerine başladı. 1993 yılında doçentlik, 2001 yılında ise profesörlük unvanlarını alan Mehmet Sıkı, Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcılığını da yürüttü. Kuş türleri üzerinde yaptığı araştırmalar dolayısıyla kamuoyunda “Kuşçu Hoca” olarak tanınan Prof. Dr. Sıkı, 2017 yılında Akdeniz Üniversitesi tarafından “Bilim Hizmet Ödülü”ne layık görülürken, 2018 yılında “Ege Üniversitesi Hizmet Ödülü”nü Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın elinden aldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir