Ege’de  “Günümüzde Çocuk ve Haklar” adlı panel düzenlendi

                                                                              Alperen Desti- Deniz Sahil

İZMİR(Ege Ajans)-  Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi tarafından  Dünya Çocuk Hakları Günü  nedeniyle   “Günümüzde Çocuk ve Haklar” paneli düzenlendi. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele,  Hemşirelik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ülkü Güneş, Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hatice Bal Yılmaz, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zümrüt Başbakkal, İzmir Barosundan Av. Ulvi Puğ, İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. İlke Erol, Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selmin Şenol, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

Panelin açılışında konuşan Prof. Dr. Ülkü Güneş, “Çok önemli bir konuya farkındalık yaratmak için bir araya geldik. Maalesef ki; çocuklarımız en değerli varlıklarımız ama en savunmasız ve en çok istismara uğrayan grup. Bugün, aslında baktığımızda çocuk haklarına farkındalığı daha fazla artırmalıyız” dedi.

Prof. Dr. Hatice Bal Yılmaz, “Çocuğun özne olarak varlığını sürdürebilmesi için; haklarının bilincinde olması, korunmasının en önemli boyutunu oluşturmakta. Çocuk haklarına dair sözleşme, çocukların daha iyi bir yaşam sürmesi, barış içinde, sağlıklı ve uygun bir şekilde yaşamasında önemli katkılarda bulunuyor” dedi. Prof. Dr. Yılmaz, “Yetişkin dünyasında sorunlarla boğuşan coğrafyalar başta olmak üzere savaş, sömürü, taciz gibi olumsuzluklarla karşılaşıyor çocuklarımız. Farklı kültürlerde yaşasalar bile ortak sorunları olduğunun altını çizmemiz gerekiyor” diye konuştu.

İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. İlke Erol, “Yasalarda Çocuk Hakları” adlı sunumunda; çocuk hakları yasalarının tarihçesinden bilgiler verip maddeler üzerinden çocuğun toplumdaki haklarına değindi. Türkiye’de 27 milyon çocuğun olduğunu bunun da toplam nüfusun yüzde 29.6’sını oluşturduğunu ifade eden Av. Erol; “21 yaşına kadar fiziki gelişim sürdüğü için 18 yaş bile erginlik için erken” diye konuştu.

Av. Ulvi Puğ, “Atatürk, Çocuk ve İyi İnsan” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Sunumunda genel anlamıyla Atatürk’ün çocuk, doğa, hayvan, insan ve sanat sevgisi ile kadına saygısı üzerinde durdu. Av. Ulvi Puğ, “Çocuklara gerekli şefkati, eğitimi, bilgiyi verirseniz, onlar da bir gün bu şaheserde Cumhuriyetin ve milletin geleceğine kaynak olacaklardır” dedi.

 “Pediatri Hemşirenin Savunucu Rolü” konulu sunumu yapan Doç. Dr. Selmin Şenol, “savunuculuk” kavramı üzerinde durdu. Doç. Dr. Şenol, “Yasaların gerçek yaşamdaki karşılıkları nedir, bu yasaları gerçek yaşama nasıl taşıyabiliriz, ne yaparsak savunmuş oluruz?” şeklindeki sorulara yanıt aramaları gerektiğini söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir