Prof. Dr. Budak, “Onlar, hayata erken başlayan minik kahramanlarımız”

EÜ Tıp Fakültesi’nde “5. Geleneksel Dünya Prematüre Günü Farkındalık Toplantısı”

Prof. Dr. Budak, “Onlar,  hayata erken başlayan minik kahramanlarımız”

Ali Şahini – Mashal Haidari

İZMİR (Ege Ajans) Ege Üniversitesi (EÜ)  Tıp Fakültesi’nde 17 Kasım Dünya Prematüre Günü kapsamında “5. Geleneksel Dünya Prematüre Günü Farkındalık Toplantısı” gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Bölümü’nde düzenlenen toplantıya Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kutsal Turhan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, Başhekim Prof. Dr. Tuncay Göksel,  akademisyenler ve prematüre doğan çocuklar ile aileleri katıldı.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Budak, ülkemizde bebek ölümlerinin birinci nedeninin prematüre doğum olduğuna vurgu yaparak herkesi prematüre doğum konusunda duyarlı olmaya çağırdı. Prof. Dr. Budak, “Onlar bizim hayata erken başlayan minik kahramanlarımız. Hekim ve ailelerin elinde yaşam şansı buluyorlar. Erken doğan bebeklerin ölüm ve kalıcı sağlık problemleri risklerinin azaltılması için, bu bebeklerin yaşatılabilmesi için yoğun tıbbi tedaviler ve 24 saat dikkatli bir hemşire gözlemi gerekiyor. Taburcu olduktan sonra bile dikkatli bir şekilde izlenmeye devam ediliyor. Herkes bu konuda duyarlı olması gerekiyor, duyarlı olmaya da biz davet ediyoruz” diye konuştu.

Toplantıda konuşan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Neonatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Akısü, 10 bebekten birinin prematüre olarak doğduğunu hatırlattı. Prof. Dr. Akısü, “Yardımcı üreme tekniklerinin, çoğul gebeliklerin ve ileri yaş gebeliklerin artmasıyla beraber prematürelik oranı gittikçe artmakta. Prematüre bebekler, aileleriyle doğum sonrası hemen kavuşamıyor. Aileler, bebeklerini hemen kucakla   rına alacaklarını, hemen emzireceklerini düşünürken maalesef bebeğin hemen yoğun bakım ünitesine transfer edilmesi durumu söz konusu oluyor. Prematüre bebeklerin kuvöz bakımı 2-3 aya yakın sürüyor. Ama biz onlara ‘Prematüre doğsan da yalnız değilsin’ diyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Budak, toplantıya katılanlar ile beraber hatıra fotoğrafı çektirip pasta kesti ve çocuklarla ilgilendi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir