“ Atatürk’ü Anlamak Üzerine Üç Yorum”

Bengisu Atalay- Berdan Dinçer- Bilgesu Yılmaz- Burak Solak

İZMİR (Ege Ajans)-  Ege Üniversitesi(EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü tarafından, “Cumhuriyet ve Atatürk Günleri” kapsamında düzenlenen “Atatürk’ü Anlamak Üzerine Üç Yorum” başlıklı panel, EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Başkanlığını Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Türkmen’in yaptığı panelde EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdür Vekili Prof. Dr. Nadim Macit ve EÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Mert konuşmacı olarak yer aldı. Panele, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Canan Fisun Abay, Prof. Dr. Mehmet Ersan ve Prof. Dr. Kutsal Turan’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Prof. Dr. Fikret Türkmen, panelde yaptığı konuşmada Atatürk’ün hayatından, katıldığı savaşlar ve cephelerden bahsetti. Prof. Dr. Türkmen, “Atatürk, savaştığı pek çok cephede büyük başarılar sergilemiştir. Fikirleri ile birçok millete öncülük yapmış, dostluk ve barış içerisinde yaşamalarını sağlamıştır.  Din, dil, ırk birer köprüdür. Barış ve huzur içerisinde yaşanmasını, tarihin içerisinde birleşmemizi sağlar. İşte bu yüzden Atatürk, Türklere gönderilmiş bir mücevherdir” şeklinde konuştu.

   “Türk askerini çok iyi tanıyan bir komutan”

Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Hasan Mert, “Ben sizlere Türk mitolojisindeki efsane ve destan kavramları üzerinden Atatürk’ü anlatmaya çalışacağım. Mitolojinin temelinde dünyanın her yerinde yaradılış ve kuruluş hikâyeleri yatar. Bizim de kökenimizde Ergenekon Destanı gibi destanlar yatar. Ergenekon Destanı’ndaki kurt figürü, lideri temsil etmektedir. Atatürk’ün soy ağacına baktığınızda Kocacık Yörüklerine uzandığını görürsünüz. Bugün Aydın’da, Adana’da, Sivas’ta Kocacık Yörükleri hala hayatlarını devam ettiriyorlar. Onlardan bir kısmı da balkanlara göç etmiştir.  Atatürk’ün büyük dedesi Kızıl Hafız, balkanlarda yaşamaktaydı. Kocacık Yörükleri ile ilgili araştırma yapanlar çok ilginç bulgulara rastladılar. Bu yörüklerde sarı kurt figürünün çok önemli olduğunu öğrendiler. İşte Atatürk’ün de varoluş destanı bu köklere dayanmaktadır lakin Atatürk’e sorulduğunda “ Efendiler, benim tek olağanüstülüğüm vardır o da Türk olarak dünyaya gelmemdir” derAtatürk, Türk askerini, Türk milletini çok iyi tanıyan bir komutandır.  Türk milletinin, liderini en önde görürse ve bir kez harekete geçerse bir daha geri dönmeyeceğini çok iyi bilir” diye konuştu.

“Atatürk çok özel bir şahsiyettir”

Prof. Dr. Nadim Macit, “Atatürk çok özel bir şahsiyettir, bir savaş ustasıdır aynı zamanda kurucu bir liderdir. Hayatının değişik aşamalarında ıstırap çekerek var olan bir liderdir. Atatürk, bu milletin hak ve hukukunu uluslararası düzeyde korumuş bir şahsiyettir” dedi.

Panelin sonunda Rektör Yardımcıları Prof. Canan Füsun Abay, Prof. Dr. Mehmet Ersan ve Prof. Dr. Kutsal Turan konuşmacılara “Teşekkür Belgesi” verdi.

 

 

   

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir