“Atatürk Devrimleri ve Türk Kadınlarının Kazanımı”

 Melek Özdemir-    Seda Ay

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi (EÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansta konuşan Dr. Öğretim Üyesi Zerrin Ayşe Öztürk; “Kuş konduğu dalın kırılmasından korkmaz zira güvendiği dal değil, kendi kanatlarıdır. Bu noktada Atatürk, yaptığı devrimlerle yasalarla örnek davranışlarla Türk kadınına bir dal uzatmıştır. O dal, Türk kadınlarına kanatları olduğunu hatırlatmıştır” dedi.

Ege Üniversitesi (EÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda, Ege Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi(ESAM) tarafından “Cumhuriyet ve Atatürk Günleri” kapsamında “Atatürk Devrimleri ve Türk Kadınlarının Kazanımı” konulu bir konferans gerçekleştirildi. EÜ İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Zerrin Ayşe Öztürk’ün konuşmacı olarak katıldığı konferansa akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Kadınların toplumdaki yerinin kazanılmasında Atatürk’ün yaptığı devrimlerin büyük bir etkisinin olduğunu ve kadınların her zaman toplumda önemli roller üstlendiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Zerrin Ayşe Öztürk; Kara Fatma, Tayyar Rahmiye, Nazife Kadın gibi birçok kadının  Kurtuluş Savaşı mücadelesinde çok büyük katkıları olduğunu vurguladı. Bu büyük mücadeleden sonra kadın haklarını bu denli savunan ve devrimler gerçekleştiren başka bir liderin bulunmasının neredeyse mümkün olmadığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Zerrin Ayşe Öztürk “ Atatürk, kadının toplum ve medeniyet içindeki yerini takdir eden bir anlayışa sahipti. Kadın haklarını batılılaşmanın ve çağdaşlaşmanın ana teması olarak belirledi. Tesadüfi değil stratejik devrimler gerçekleştirdi” dedi.

Dr. Öğretim Üyesi Öztürk, “1924 yılındaki Tevhidi Tedrisat Kanunu kadın haklarının kazanımı için ve Türkiye Cumhuriyeti için çok önemlidir. Öğrenim birliği kanunundan anneannem Fatma Naciye de faydalandı. Benim anneannem de o günleri yaşayan bir kadındı. İlkokul eğitimini alan anneannem, işçi olarak çalıştı ve ailesine baktı. Bu anlamda Tevhidi Tedrisat sadece bir kanun olmakla kalmayıp birçok kadının hayatını değiştiren bir kanun niteliğindedir. Kuş konduğu dalın kırılmasından korkmaz zira güvendiği dal değil, kendi kanatlarıdır. Bu noktada Atatürk, yaptığı devrimlerle yasalarla örnek davranışlarla Türk kadınına bir dal uzatmıştır. O dal, Türk kadınlarına kanatları olduğunu hatırlatmıştır. Bu noktada Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak biz kadınlar kanatlarımızın olduğunu bize hatırlatan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü cumhuriyetimizin 95. Kuruluş yıldönümünde saygı ve minnetle anıyorum” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir