Ege’de “Sağlık Alanında Yoga Temel Eğitimi” başladı

Prof. Dr. Aykar “Yoga, uluslararası boyutta kabul edilmiş bir alan”

Müzeyyen Öztürk-Tülay Çolak

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi (E.Ü) Hemşirelik Fakültesi tarafından düzenlenen “Sağlık Alanında Yoga Temel Eğitimi”nin ilk dersi  Hemşirelik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 23 Ocak 2019’a kadar devam edecek olan eğitimler, E.Ü Hemşirelik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Fisun Şenuzun Aykar ve Yoga Eğitmeni Gülin Zeytunlu eşliğinde yürütülecek.

Eğitimler hakkında konuşan E.Ü Hemşirelik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Fisun Şenuzun Aykar, “Sağlıklı yaşam içerisinde yoga çok önemli bir yer tuttuğu için lisans eğitimlerimizin  arasına almıştık. Öğrencilerimiz ile birlikte akademik ve idari personelimizi de bu eğitim aracılığıyla yoga ile tanıştırmak istedik. Yoga, uluslararası  boyutta kabul edilmiş bir alan. Bizim yaptığımız gibi integratif (tamamlayıcı), bütünleşik tıp yaklaşımı tüm dünyada başlamış durumda. Biz de Avrupa ve Türkiye’de ilk defa Hemşirelik Programı’nı lisans eğitimi olarak veren bir fakülte olarak tıbbın önemli destek alanlarından birisi olan yogayı var etmek istedik” diye konuştu. Prof. Dr. Aykar,  ‘Sağlık Alanında Yoga Temel Eğitimi’ tamamlandıktan  sonraki hedeflerinin Yoga Eğitmeni Gülin Zeytunlu ile birlikte ‘Eğitici Yoga Eğitimi’ düzenlemek  olduğunu ifade etti.

 Yoga Eğitmeni Gülin Zeytunlu, “Bugün Hemşirelik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Fisun Şenuzun Aykar’ın da katkılarıyla bu kutlu hali onurlandırmak için, bu eğitime başladık. Yoganın sağlık alanına olan katkıları tüm dünyada kabul görmüş ve kanıtlanmıştır. Tıp alanında örnek olacak bu projede yer aldığım için çok mutluyum. Umarım bu eğitimi üniversitelerde yaygınlaştırıp büyütebiliriz. Burada olduğum için kalbim şükranla dolu” dedi.

Yoga hakkında bilgiler veren Zeytunlu, “Yoganın sözlükteki anlamına baktığımızda karşımıza basitçe birleştirmek, bir araya getirmek diye çıkar. Oysa yoga, birçok farklı kişi için farklı anlamlar içerebilir. Mesela sandalye kelimesi dört ayaklı nesneyi anlatırken yoga daha çok bir çiçeğin kokusu, bir elmanın tadı gibidir. Bizler kendimize giden yolu bulmak, kendimizi anlamak, kendimizi olduğumuz halimizle sevebilmek için yoga pratikleri yaparız. Yoga, basitçe kendin olmayı seçmektir. Çünkü kendini anlamış olan, başkalarını anlayabilir. Yoga bize farkındalık kazandırır; olduğumuz anı, olduğumuz hali kutlamayı öğretir. Ayrı olmadığımızı, bir olduğumuzu hatırlatır” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir