“EÜ Edebiyat Fakültesi  Eski Eser Koleksiyonu” tarihe ışık tutuyor

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde yer alan  “Eski Eser Koleksiyonu” milattan önce 3 bin yıldan milattan sonra 20’inci yüzyıla kadar yayılan döneme ait eserleri ile tarihe ışık tutuyor. Koleksiyonda Mısır hiyeroglifleri ve küçük taş parçalarına yazılmış çivi yazıları ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde 1995 yılında faaliyete geçirilen ve içerisinde nadir ve dikkat çeken eserleri bulunduran “Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi  Eski Eser Koleksiyonu” Fakülte Dekan Yardımcısı Arife Karadağ’ın katılımı ve Uzm. Mehmet Önder’in anlatımı ile öğrencilere tanıtıldı.

Koleksiyonda şuan için 794 adet sikke ile 713 adet arkeolojik ve etnografik karakterli eser bulunduğunu söyleyen Uzm. Önder, “Bu eserler, yaklaşık M.Ö. 3 bin yıldan M.S. 20’nci yüzyıla kadar olan bir döneme yayılmaktadır. Bu eserlerden Mısır hiyeroglif yazıtı içeren bir sunak kaidesi, silindir mührü, çivi yazılı kil tabletleri, Grekçe ve Osmanlıca yazıtlı mezar stelleri, çanak-çömlek ev aletleri, mimari süsleme, figüran, amforalar, tüfekler, tabancalar ve ayrıca Grek, Roma Bizans sikkeleri ile Selçuklu, Beylikler, Osmanlı ve Avrupa sikke örnekleri sergilenmektedir” dedi.

Sergi Salonunun 1996 yılında düzenlendiğini ve eserlerin bu yılda sergilenmeye başladığını ifade eden Uzm. Mehmet Önder, “Sergi Salonu, Edebiyat Fakültesi Dekanlığı koridorunda bulunmaktadır. Sergi Salonun hazırlanmasına, Ege Üniversitesi’nin  eski rektörlerinden Prof. Dr. Refet Saygılı, Prof. Dr. Mükerrem Usman Anabolu, Manisa Eski Milletvekili ve Koleksiyoner Hayri Büke, Eski İzmir İngiliz Konsolosu A.William Buttigieng, Eski Urla Belediye Başkanı Bülent Baratlı, Eski Karşıyaka Belediye Başkanı  A. Kemal Baysak,  Haluk Akbaşoğlu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Çimentaş ve fakültemiz dışında da bulunan kişiler ve kuruluşlar katkıda bulunmuştur” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir