Görme engellilere ses olmaya devam ediyor

Ege Üniversitesi “Sesli Kitap Projesi”

Görme engellilere ses olmaya devam ediyor

Zozan Deryaler – Fatma Kübra Karadaş – Sultan Keleş

İZMİR (Ege Ajans)-  Ege Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Multi-Medya Birimi tarafından gerçekleştirilen “Sesli Kitap Projesi” görme engellilere ses olmaya devam ediyor.

Engelli kullanıcıların, kütüphane olanaklarından en iyi şekilde yararlanabilmeleri için bünyesinde;  mini sinema salonu, okuma, seslendirme ve  dijital salonların yer aldığı  Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nde gönüllüler tarafından  ders kitapları, notlar  ve romanlar seslendiriliyor. Binden fazla gönüllü ile birlikte yürütülen projede 300’den fazla kitap seslendirildi, 30’un üzerinde film betimlendi.

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın önderliğinde yapılan çalışmalar sonucu öğrenciler sınav zamanlarında Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nden 24 saat boyunca faydalanabiliyor. Ayrıca bu dönemlerde öğrencilere çeşitli ikramlar sunuluyor. Engelsiz bir kütüphane için de sürekli çalışmalar gerçekleştiren Prof. Dr. Budak ve ekibi, engelli öğrencilerin hiçbir sınırla karşılaşmadan eğitim yaşantılarını sürdürmeleri ve teknolojiyi kullanarak yeteneklerini ortaya koymaları için her türlü desteği sağlıyor.

Görme engelli kullanıcılar, elektronik öğretim materyallerini multi-medya salonunda ve bilgisayar salonunda dinleyebiliyor,  kaydedebiliyor ve aynı anda kabartma yazıya (Braille) çevirebiliyorlar. Görme engelli öğrencilerin akademik yaşamına destek olan sesli kitapların yanı sıra, entelektüel birikimini arttırmak ve güncel edebiyatı takip edebilmeleri amacı ile İletişim Fakültesi tarafından üretilen sesli kitaplar da bu koleksiyonda yer alıyor.

Sesli kitaplar aynı zamanda GETEM (Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Merkezi) GEKOP (Görme Engelli Kütüphaneleri Ortak Platformu), TURGÖK (Türkiye Görme Engelliler Kütüphanesi)  ve TURKCELL Sesli kitap servislerine eklenerek, Türkiye’de akademik eğitimini tamamlamaya çalışan diğer görme engellilere de iletiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir