Prof. Dr. Budak ” Aytmatov’un anlatılması ve anlaşılması Türk Dünyası için çok önemli”

Ege’de “Bir Bilgelik Durağı: Cengiz Aytmatov” paneli

Prof. Dr. Budak ” Aytmatov’un anlatılması ve anlaşılması Türk Dünyası için çok önemli”

İZMİR (Ege Ajans)-  Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü tarafından  “Bir Bilgelik Durağı: Cengiz Aytmatov” konulu bir panel düzenlendi. Türk Dünyası Araştırma Enstitüsü Konferans Salonu’nda yapılan panele, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdür Vekili Prof. Dr. Nadim Macit, Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Türkmen, dekanlar, enstitü müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmalarını Prof. Dr. Necdet Budak’ın yaptığı panele konuşmacı olarak Kırgız Manas Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Layli Ükübayeva, Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulvahap Kara ve Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Korkmaz katıldı. Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Erol’un oturum başkanlığını yaptığı panelde Türk, Rus ve dünya edebiyatına unutulmaz eserler kazandıran Cengiz Aytmatov’un eserleri, kişiliği, misyonu, şairliği ve edebiyatçı yönü anlatıldı.

2018’in Cengiz Aytmatov yılı ilan edilmesine değinen Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ”Cengiz Aytmatov’un anlatılması ve anlaşılması Türk Dünyası için çok önemlidir, Ege Üniversitesi olarak bu paneli düzenlemekten mutluluk duyuyoruz. Değerli öğretim üyelerimize ve bu etkinliği düzenleyen herkese teşekkür ediyorum. Orta Asya, tarihin her döneminde Türklerin ata yurdu olmuştur. Orta Asya’da doğan ecdadımız, şanlı tarihimizin her döneminde kendisine yeni hayat alanları kurmuştur. Anadolu, Malazgirt zaferiyle atalarımız tarafından ebedi vatan olarak tescil edilmiştir. Aradan geçen bin yıla rağmen milletimizin Orta Asya’yla olan bağı, hep güçlenerek devam etmiştir. Türk, Rus ve dünya edebiyatına unutulmaz eserler kazandıran Cengiz Aytmatov, Türkçe’yi en güzel şekilde kullanan edebiyatçılarından birisidir. Aytmatov, geride bıraktığı ve pek çok dile çevrilen seçkin eserleriyle, Türk kültürünün tanıtılmasına ve gelişmesine önemli hizmetlerde bulunmuştur. Eserleri ile dünya kültüründe ve sanatında iz bırakan Aytmatov, birçok yazara, şaire, gazeteciye, rejisöre ilham kaynağı olmuştur ve geride bıraktığı eserleri ile olmaya devam etmektedir” dedi.

 “Aytmatov halklar arasında bir köprüdür”           

Panelde konuşan EÜ Tük Dünyası Enstitüsü Müdür Vekili Prof.   Dr. Nadim Macit ”Cengiz Aytmatov sadece Kırgız, Kazak ve Türk dünyası için değil, tüm insanlık için çok önemlidir. Aytmatov, eserleri yüz ellinin üzerinde dile çevrilen evrensel bir üne sahip dünya yazarıdır, halklar arasında bir köprüdür” dedi.

  Panel Başkanı Prof. Dr. Ali Erol ”Eserleriyle adını tarihe altın harflerle yazdırmış olan büyük ustayı anmak ve daha iyi anlamak için toplanmış bulunmaktayız. Genel anlamda sanat ne kadar evrensel yapıya sahip olsa da ait olduğu toplumun bir ürünüdür ve kültürel yapının bir parçasıdır, içinde bulunulan coğrafi şartların izlenimini taşımaktadır” diye konuştu.

  Cengiz Aytmatov’un Türk Dünyasının en büyük yazarı olduğunu belirten Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulvahap Kara, onun eserlerinin 194 dile çevrildiğini söyledi. Kara, Aytmatov’un romanları sayesinde Türk Dünyasının bütün dünyaya tanıtılmış olduğunu ifade ederek, romanlarının önemi ve değeri üzerinde durdu.

  Panele konuşmacı olarak katılan Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ”Cengiz Aytmatov, eserlerini çoğunlukla kendi yaşadığı çevre üzerinden yola çıkarak kaleme almıştır. Aytmatov anlatılarında; anadilin önemi, aileye dönüş, doğaya dönüş, insanlığa dönüş ve Tanrı’ya dönüş maddeleri üzerinde yoğunlaşmıştır. Çağdaş dönemin en çok okunan yazarlarından olmasının temel nedeni yerelden evrensele sesleniyor olmasıdır” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

  Panelin son konuşmacısı Kırgız Manas Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Layli Ükübayeva ”Türk dünyasının büyük yazarı Cengiz Aytmatov’u günümüzde anlamak ve onun eserlerini anlatmak gerekmektedir. Aytmatov; insana, iyi insan olmaya ve maneviyata çok önem vermektedir. Onun ışığında ilerlemek için bizler de elimizden geleni yapmalıyız” diye konuştu.  Panelin sonunda konuşmacılara “Teşekkür Plaketi” takdim edildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir