Prof. Dr. Buduneli, “Kongre hedefine ulaştı”

Tütünle mücadele için ilk adımlar İzmir’de atıldı

Prof. Dr. Buduneli,  “Kongre hedefine ulaştı”

Selin Temiz- Pınar Tokat

İZMİR(Ege Ajans)- Uluslararası Tütün Kaynaklı Hastalıkların Önlenmesi Derneği (ISPTID) ’nin 14 yıldan bu yana her yıl düzenlediği  “ Yıllık Kongresi” Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kongreye, çeşitli ülkelerden 160’ın üzerinde  bilim insanı katıldı.

Kongrenin son derece sıcak bir ortamda gerçekleştiğini ifade eden  Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Buduneli, “Tütünle mücadele için yeni strateji ve çalışma planları tartışıldı. Tütüne bağlı çeşitli hastalıklar hakkında yapılan araştırma bulguları paylaşıldı ve yeni işbirliği projelerinin geliştirilmesi için ilk adımlar atıldı. Kongrenin hem bilimsel hem de sosyal programı son derece başarılı geçti” dedi.

Kongrenin önemli kazanımlar getireceğini söyleyen Prof. Dr. Buduneli, “Ülkemiz ve üniversitemiz adına çok olumlu bir tanıtım da sağlayan kongrenin kısa ve uzun vadede önemli kazanımlar getireceği düşünülmektedir. Çeşitli ülkelerden tıp ve diş hekimliği alanındaki katılımcılar ve ülkemiz bilim insanları arasında yeni işbirliği projelerinin geliştirilmesine öncülük yapması da hedeflenen kongre, hedeflerine ulaşmıştır” dedi.

Kongrede sigara bırakma, tütün kullanımına bağlı hastalıklar, çevresel sigara içimi, elektronik sigara, türün ürünü reklamları, gençlik ve tütün ürünleri ve tütün ürünleriyle mücadelede uluslararası çabalar oturumları yapıldı. Türkiye’nin yanı sıra Amerika, Kanada, Japonya, İsrail, Sırbistan, Tunus, Katar, Brezilya, Hong Kong, Nijerya, Tayvan, Yunanistan gibi çeşitli ülkelerden bilim insanları katıldı.

Bir sonraki kongre Tokyo’da

Kongrenin kapanış töreninde Prof. Dr. Nurcan Buduneli, kongre başkanlığını gelecek yıl kongreyi gerçekleştirecek olan Prof. Takashi Hanioka’ya devretti.  Bir sonraki kongre 13-15 Ekim 2019 tarihlerinde Japonya’nın Tokyo şeh rinde yapılacak.

Kongrenin son gününde özellikle yurtdışından gelen katılımcılar için Efes Antik Şehrine bir tur düzenlendi. Kongre katılımcıları kongre merkezi, bilimsel program ve sosyal programdan memnuniyetlerini tekrar tekrar dile getirdiler.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir