Ege’de “Veritabanı Eğitimleri” devam ediyor

Ali Şahini – İnanç Babacanoğlu – Furkan İçen – Mert Ermiş

Gülşah Saatçi- Ege Kesebir – Kübra Ceylan

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda   “Uluslararası Dergilerde Yayın Yapma ve E-kaynak Kullanıcı Eğitim Seminerleri” kapsamında “Scopus ve ScienceDirect Veritabanı Eğitimi” ile “Mendeley Referans Yönetim Aracı Kullanıcı Eğitimi” gerçekleştirildi. Elsevier Türkiye Eğitim Danışmanı Saide Sak tarafından verilen eğitimler kapsamında kullanıcılar ilgili veritabanları hakkında bilgilendirildi.

Hakem denetimli geniş bir literatür özet ve atıf veritabanı olan Scopus üzerine konuşan Saide Sak, Scopus’un kullanımının sağladığı faydaları ele aldı. Scopus kullanımı ile araştırmaların hızlandırılması ve güçlendirilmesi hakkında ipuçları veren Sak, 14 milyonun üzerinde bilimsel metnin bulunduğu akademik literatür platformu ScienceDirect üzerinden araştırma yapmanın kısa ve hızlı yollarını katılımcılarla paylaştı.

Eğitimlerin ikinci bölümünde, Dünyada 6.5 milyon kişi tarafından kullanılan referans yönetim ve akademik sosyal ağ sistemi Mendeley hakkındaki bilgiler katılımcılara aktarıldı. TÜBİTAK Ulakbim tarafından ulusal lisanslanan ve 2018 yılı sonuna kadar tüm üniversitelere ücretsiz erişim hakkı sağlanan “Mendeley Referans Yönetim Programı” hakkında konuşan Saide Sak, “Mendeley programında oluşturduğunuz kütüphane ile;  yazar, yıl, dergi ve kaynakları dosyalayıp, daha sonraki araştırmalarınız için kaynakça problemi yaşamayacak ve vakitten tasarruf edeceksiniz. Mendeley’in, Scopus ve ScienceDirect ile olan işbirliği sayesinde, yazdığınız makale ile ilgili birçok istatistiğe ulaşabiliyorsunuz. Mendeley hesabınızdan kütüphanenize eklediğiniz bir bilimsel yayınınızın istatistiklerine baktığınızda; makalenizi kaç araştırmacının okuduğunu, kütüphanesine eklediğini veya referans verdiğini aylık olarak bulabilirsiniz” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir