Merkez Kütüphane Ege Üniversitesi’nin bilim mabedi durumunda

Ege Üniversitesi Kütüphanesinden, 9 ayda 1 milyon 334 bin 995 kullanıcı yararlandı

Merkez Kütüphane Ege Üniversitesi’nin bilim mabedi durumunda 

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, geçtiğimiz eğitim öğretim yılında başta öğrenciler olmak üzere araştırmacılar ve akademisyenler için vazgeçilmez bir mekan haline geldi. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öğrencilerin talebi ile kütüphaneyi 24 saat açık hale getirmesi ile kütüphaneden faydalanan sayısı katlandı ve 9 ayda 1 milyon 334 bin 995’e ulaştı.

Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesinde,   220 bin basılı kitap, 197 bin 892 elektronik kitap,  46 bin 954 elektronik dergi,    61 veritabanı 26 bin 634 tez,   559 video, 387 sesli kitap, 31 seslendirilmiş film ve 2071 Görsel İşitsel materyal bulunuyor.

ÜLKEMİZİN ÖNDE GELEN ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİNDEN

Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesi yapılan yeni düzenlemeler ve hizmete açılan yeni okuma salonları ile aynı anda 2 bin kişiye hizmet verecek kapasiteye ulaştı. Ege Üniversitesi Kütüphanesi fiziki yapısı ve kaynakları ile Ege Bölgesinin ve ülkemizin önde gelen üniversite kütüphaneleri arasında yer aldığını ifade eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’ni aynı anda 2 bin kişinin faydalanacağı bir yapıya kavuşturduk. Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesi üniversitemizin can damarıdır.  Kütüphanemiz, Ege Üniversitesi öğrencileri, çalışanları, öğretim elemanları ve İzmir halkı başta olmak üzere Türkiye ve dünyadaki araştırmacılar içinde bir referans merkezidir” dedi.

“KÜTÜPHANEMİZ GELİŞİMİNİ SÜRDÜRÜYOR”

Merkez Kütüphaneyi sınav dönemlerinde 24 saat, diğer günlerde 08:00-23:00 saatleri arasında açık tutulması uygulamasını başlatan Rektör Prof. Dr. Budak, “Kütüphanemiz ülke ekonomisinin gelişmesi Üniversitemizin büyümesi ve teknolojik değişimlerin paralelinde sürece uyum sağlayarak gelişimini sürdürmektedir. Mesleki alandaki gelişmeler olanaklar çerçevesinde uygulamalı olarak üniversitemiz araştırmacılarına sunulmaktadır. Kütüphaneler üniversitelerin en önemli mekânlarıdır. Kütüphanemizi öğrencilerin okuma ve araştırma yapma isteğini artıran, yayınlara hızlı erişimi sağlayan, kesintisiz hizmet veren, ergonomik bir yapıya kavuşturduk.  Tüm bu çalışmaların sonucunda 8 aylık dönemimizde EÜ Merkez Kütüphanesi’nden yararlanan araştırmacı sayısının Akademik dönemde yüzde yetmiş-seksen, Sınav dönemlerinde  yüzde yüzün üzerinde artırdığımızı gururla söyleyebilirim. Kütüphanemiz üniversitemizin misyon ve vizyonu kapsamında kendisine verilen görevleri yerine getirme, tahsis edilen kaynakları etkin bir şekilde kullanıma sunma ve mesleki alandaki gelişmeleri hizmetlerine yansıtarak Ege Üniversitesi mensuplarının ülkemiz geleceğinde rol alması yönünde çalışmalarına devam edecek” dedi.

EÜ Merkez Kütüphanesi, Ege Üniversitesinin büyümesi ve teknolojik değişimi paralelinde gelişimini sürdürüyor. Kütüphanecilik alandaki gelişmeleri uygulamalı olarak Ege Üniversitesinin araştırmacılarına sunuyor.

Merkez Kütüphanede; kablolu ve kablosuz internet erişimi, görsel-işitsel bilgi kaynakları ile elektronik veri tabanlarının kullanımı, ödünç verme, kütüphanelerarası yayın temini gibi klasik kütüphane hizmetlerinin yanı sıra, eğitim programları da düzleniyor. Web sayfası aracılığıyla araştırmacıların, elektronik ortamdaki kütüphane hizmetlerinden kesintisiz yararlanabildiği Merkez Kütüphanesinde kullanıcılarının ihtiyaçları doğrultusunda basılı, elektronik, görsel-işitsel her türlü bilgi kaynağını temin ediliyor.

Sahip olunan 61 adet veritabanından 2017 yılı istatistiklerine göre 1 milyon 394 bin 289 makale indirildi. Kütüphane ayrıca,  kütüphane materyallerinin hizmete sunulması dışında, kullanıcı eğitimleri çalışmaları da yürütülüyor. Her ay çeşitli konularda ( editörlük süreçleri, veritabanı kullanıcıları, makale yazma vb.) kullanıcılara bilgi aktarılıyor. Bu yıl düzenlenen 26 eğitime 237 akademisyen, bin 28 öğrenci katıldı. Akademik dönem sonunda başlatılan Yaz Dönemi Yazar Eğitim Çalışmaları 9 Ağustos 2018 tarihine kadar devam edecek.

ENGELSİZ KÜTÜPHANE

Topluma Hizmet Uygulamaları dersi çerçevesinde multi-medya servisinde 193 öğrenci ve gönüllü, görme engelliler için sesli kitap ve film betimleme çalışmalarına katıldı. Ege Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Engelli Öğrencilerin araştırma ve kendini geliştirme mekanı olan Kütüphanedeki yaşantılarını kolaylaştırmak için çalışmalarını hızlandırdı. Özellikle engelli öğrencilerin diğer öğrencilerle aynı ortamda ve standartta hizmet alabilmelerini sağlamak amacıyla binanın fiziksel özellikleri ( asansör, giriş rampası, iç mekan geçişleri, tuvaletler vb.) engelli öğrencilerin ihtiyaçlarına göre düzenlendi. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı binası engelsiz binaları simgeleyen İzmir’deki 16. Kırmızı Bayraklı bina olma özelliğine sahip durumda.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir