Doç. Dr. Can, “Anne dostu hastanelerin artırılması gerekiyor”

Ege’de “Ebeler Günü Paneli” yapıldı

Doç. Dr. Can, “Anne dostu hastanelerin artırılması gerekiyor”

Nursima Balı-Emre Halil Esenkaya-Mustafa Kaymaksüt

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü tarafından düzenlenen “Ebeler Günü Etkinliği” kapsamında “Birinci Basamaktan Doğumhaneye Ebelik Bakımı” paneli gerçekleştirildi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi 20 Mayıs Amfisi’nde yapılan panele; Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Melek Gülsün Özentürk ve Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hafize Öztürk Can, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Mesleğin profesyonelleşmesi için yaşam boyu öğrenmeye vurgu yapan Dr. Öğretim Üyesi Aytül Hadımlı, “Yapılan bilimsel çalışma sonuçlarının, meslek ile ilgili güncel bilgilerin takip edilmesi ve uygulamaya aktarılması çok önemlidir” dedi.

Dr. Öğretim Üyesi Ummahan Yücel, “Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerindeki Dönüşümün Ebelik Hizmetlerine Etkisi” konulu sunumu yaptı. Doğum yapan kadınların iyi hissetmeleri ve sorun yaşamamaları adına hizmetlerin düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Yücel, doğumun bir hastalık olarak görülmemesi gerektiğini belirtti. Yücel, ebelikte temel hedefin bakımda süreklilik olduğunu söyledi.

“Kadınların kendini iyi hissetmesi çok önemli”

“Dünya Sağlık Örgütü ve İntrapartum Bakım” konusunda katılımcıları bilgilendiren EÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hafize Öztürk Can,  Dünya Sağlık Örgütü’nün iyileştirici önerileri doğrultusunda Türkiye’de  “anne dostu” hastane modellerinin oluştuğunu anlattı. Doç. Dr. Can “Kadınların doğum sırasında kendini iyi hissetmesi, kadınlara iyi bakılması çok önemli. Bu doğrultuda anne dostu hastanelerin artması kadınların güvende hissetmelerine neden oluyor” dedi.

Panel, Doç. Dr. Nazan Tuna Oran’ın “Klinik Ebelik Uygulamalarında Hasta Güvenliğine Genel Bakış” paneliyle devam etti. Güvenliğin her alanda çok önemli bir kavram olduğundan bahseden Doç. Dr. Oran, “Hastalar ve hasta yakınları sağlık kurumlarında hasta güvenliğine haklı olarak çok önem veriyorlar. Tabi ki sağlık kurumlarında hastanın da hasta yakının da güveninin sağlanması için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Sağlık çalışanlarının hasta odaklı olması, fark gözetmeksizin hastalarına bakmaları gerekiyor” diye konuştu.

Panelin son konuşmasını “Ebelikte Profesyonellik” konusunda Doç. Dr. Birsen Karaca Saydam yaptı. Ebelik mesleğinin profesyonelce yapılmasının gerektiğini belirten Doç. Dr. Saydam, profesyonelliğin hem hastalara hem de mesleğe olan saygıyla alakalı olduğunu ve sağlık sektöründe karşılıklı saygının büyük bir önem arz ettiğini vurguladı. Panel sonunda konuşmacılar, katılımcıların sorularını cevapladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir