Ege Üniversitesi ‘Çocuk Gibi Bak’tı…!

“Egeliler Mülteci Çocuklara Yönelik Olumsuz Söyleme Dur Diyor…”

Ege Üniversitesi ‘Çocuk Gibi Bak’tı…!

Ali Can Karakulak – Mehmet Şakir Saraç

İZMİR(Ege Ajans)- Üniversiteli iletişim öğrencileri, geliştirdikleri ‘Çocuk Gibi Bak’ projesiyle mülteci çocuklara karşı olumsuz söylemlere ‘Dur’ diyor. Öğrenciler, mülteci çocuklarla birlikte yeniden çocukluk yıllarına dönerek yaşamı birlikte keşfediyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi Enginalp Erkısa, “Mülteci çocuklara yönelik nefret söylemini yok etmeyi amaçladığımız ‘Çocuk Gibi Bak’ sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdik. Sadece Suriyeli değil birçok ülkeden çocuğun ayrımcılığa maruz kaldığını gördük” diye konuştu.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi, “Mülteci Çocuklara Yönelik Olumsuz Söyleme Dur Diyoruz” etkinliğine ev sahipliği yaptı. Mülteci çocuklara yönelik nefret söylemini yok etmeyi amaçlayan ‘Çocuk Gibi Bak’ sosyal sorumluluk projesi öğrencilerden büyük beğeni topladı.

Projenin amacını mülteci çocuklara yapılan ayrımcılığa dur demek şeklinde açıklayan proje yürütücülerinden İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi Enginalp Erkısa, “Bu projeye başlamadan önce sadece Suriyeli çocuklara yönelik bir ayrımcılığın olduğunu sanıyorduk. Oysa ki sadece Suriyeli değil, Afganlı, Iraklı hatta Güneydoğudaki kendi vatandaşlarımız olan çocukların bile İzmir’de ayrımcılığa maruz kalıp dezavantajlı durumda yaşadıklarına tanık olduk” diye konuştu.

Alex’ten projeye  destek

Konuşmasının devamında ‘Çocuk Gibi Bak’ projesinin içeriğini anlatan Enginalp Erkısa, “Biz 18 kişilik bir ekibiz ve okulumuzun farklı bölümlerinden öğrenciler olarak adeta bir ajans gibi çalışıyoruz. Edvantage’ın her sene uluslararası olarak düzenlediği bir proje var. Bu proje küresel bir farkındalığı amaçlıyor. İçerisinde ekstremizm ve nefret söylemi içeren bir konuyu ülkenizle bağlantılı olacak şekilde seçerek bir kampanya oluşturmanız isteniyor. Biz, anket, analiz bire bir görüşme vb. yöntemlerle araştırmalar yaptık. Gündemdeki konulardan biri mülteci meselesiydi ve biz daha da dezavantajlı gruplardan biri olan mülteci çocukları seçtik. Genellikle çocukların mağdur olduğunu ve göz ardı edildiğini gördük. Çünkü bir takım nedenlerle bazen biz mültecilerin yaptıklarını direkt olarak çocuklara da yüklüyoruz. Böylece bir ön yargı gelişiyor. Bu konuda farkındalık yaratmak için çalışmamızın merkezine çocukları yerleştirdik” dedi.

Proje kapsamında, ayrımcılığa maruz kalan çocukların mutlu bir gün geçirmeleri için sürekli etkinlikler düzenlenirken, yapılan video gösteriminde Fenerbahçeli eski futbolcu Alex de Souza’nın da Altınordu Futbol Kulübünün formalarını imzalayarak ‘Çocuk gibi bak’ projesine destek verdiği görüldü.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir