Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde “Spikerlik ve Sunuculuk” eğitimi

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde “Spikerlik ve Sunuculuk”  eğitimi

Kayadibi, “Güzel konuşma sanattır”

Tuğçe Kaş – Doğan Bulut

İZMİR (Ege Ajans) –Basın İlan Kurumu (BİK) İzmir Şube Müdürlüğü’nün, İŞKUR İzmir İl Şube Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliği ile organize ettiği “ Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı” Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde devam ediyor.

İzmir’de “Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı”na Kâtip Çelebi Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Görevlisi Ali Kayadibi’nin  “Spikerlik ve Sunuculuk”  eğitimi ile devam edildi.

Kayadibi; “Güzel konuşma sanattır. Bebekler doğduğu andan itibaren toplumsallaşmaya ön hazırlıklı, donanımlıdır. Toplumsal ortamlarda bebeğin kalıtımsal özelliklerini iyi,kötü yönde işler ve kalıtımsal özelliklerimiz öz olarak değişmez; gelişir, törpülenir, yönlendirilebilir. Güzel ve etkili konuşmak bilgi işidir ve uygulama yapmadan etkili konuşulamaz ve bunun için bilgi derinlemesine incelenmeli ve öğrenilerek aktarılmalıdır. Beden dili sözlere eşlik etmelidir. Önce düşünüp sonra konuşulmalıdır. Güzel konuşmak düşünce kapasitesini geliştirir” dedi.

İnsan iyi bir konuşmacı olarak doğmaz”

İnsanın iyi bir konuşmacı olarak dünyaya gelmediğini vurgulayan Kayadibi şunları söyledi; “ Eğitim, okuma, bilgi edinme, öğrenme, iç gözlem ve farkındalık iyi bir konuşmacı olmak için çok önemlidir. Yaptığımız seçimlerin ürünüyüz ve bunlar etkili konuşmamızı etkileyebilmektedir. Spiker olmak için dili, kurallarına uygun ve hatasız kullanmak gerekir. Spikerin, mikrofona uygun bir ses rengi olmalı. Dili lehçesiz ve şivesiz olarak kullanmalı. Haber okurken veya sunum yaparken konuşuyormuş duygusu yaratmalı. Spiker, metni anında değerlendirme yeteneğini, okunan metnin akıl ve duygu da katılarak anlatılmasını, yeri geldiğinde yabancı kavramların   doğru telaffuz edilmesini işinin içinde toplayan kişidir.”

Sunucu hazır cevap olmalıdır”

Spiker ve sunucunun radyoda, televizyonda bir eğlence yerinde metne bağlı kalmaksızın programı, oyunları rahatlıkla sunabilecek kişisel özelliklere sahip olması gerektiğini kaydeden Kayadibi sözlerini şöyle tamamladı; “Mikrofona uygun, pürüzsüz, hoş sesi olmayan sunucu veya spiker kendisini dinletemez. Sağlam ses organları yapısına sahip, kulağa sesleri doğru algılayıp doğru yorumlama yeteneği taşıması gerekir. Eğitimi, genel kültürü olumsuz durumların içinden başarıyla çıkabilecek güçlü kişilik yapısına sahip kişiler başarılı spiker olabilir. Spikerler konuşmalarıyla topluma örnek kişiler olmalıdır.”

Kayadibi, ders içerisinde öğrencilerle pratik yaparak dilin nasıl kullanılması gerektiğini ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatarak dersi bitirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir