Diyetisyen İmançer, “Sağlıklı beslenmeyi yaşam şekli haline getirmeliyiz”

EÜ’den “Pandemi Süreci ve Sağlıklı Beslenme” Söyleşisi

Diyetisyen İmançer, “Sağlıklı beslenmeyi yaşam şekli haline getirmeliyiz”

Ege Üniversitesi Kariyer Planlama ve Başarı Koordinatörlüğü tarafından “Evdekalkariyerineyönver” temasıyla düzenlenen “Ege’de Kariyer Söyleşileri” kapsamında “Pandemi Süreci ve Sağlıklı Beslenme” konulu online söyleşisi düzenlendi. Moderatörlüğünü EÜ Kariyer Planlama ve Başarı Koordinatörü Öğretim Görevlisi Ebru Kalyoncu’nun yaptığı söyleşiye Diyetisyen Elif Dila İmançer konuk oldu. İmançer, pandemi sürecinde sağlıklı beslenme ve meslek hayatına ilişkin bilgi ve tecrübelerini dinleyenlerle paylaştı.

Diyetisyenlik mesleği ile ilgili konuşan Elif Dila İmançer, “Toplumda diyetisyen deyince akla sadece kilo vermek ya da almak geliyor. Öncelikle bu bakış açısı yanlış. Diyetisyen, sağlık bilimleri beslenme ve diyetetik bölümünün dört yıllık eğitim ve öğretim sürecini tamamlayan sağlık profesyonelleridir. Nitekim eğitim hayatımız boyunca biyokimya, fizyoloji, anatomi ve hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi gibi dersler alarak insan sağlığı ve beslenmenin tüm boyutlarını öğreniyoruz. Aldığımız teorik dersleri staj yaparak pratik anlamda destekliyoruz” dedi.

Toplum içinde hızlı kilo verdiren ve bilimsel alt yapısı olmayan popüler diyetler ilgili konuşan İmançer, “Bireye özgü sağlıklı beslenme programı oluşturmak ve uygulamak için beslenme uzmanıyla süreç yönetilmeli. Başkalarından alma diyetleri, şok diyetleri kesinlikle önermiyoruz. Eğer diyet yaparken aç kalıyorsan ve kendini iyi hissetmiyorsan aslında doğru yolda değilsin. Öncelikle bunu bilmek gerekir. Aslında diyeti bir yaşam şekli haline getirmeliyiz. Diyet demek kişi için yeterli ve dengeli olan sağlıklı beslenmedir” dedi.

“Mutfakta doğru tercihler önemli”

Elif Dila İmançer, pandemi sürecinde günlük rutinlerin değiştiğini ifade ederek, “Evde geçirdiğimiz süreçte doğal olarak fiziksel aktivitemiz de azaldı. Pandemi zamanında kendimize bir uğraş bulmak için kendimizi mutfakta bulduk. Mutfakta zaman geçirirken doğru tercihler yaparak sağlıklı yemekler yapmalıyız” dedi.

Covid-19 salgını sürecinde bağışıklığı güçlendirmek adına tek bir besinden veya gıda takviyesinden mucizevi etki beklenmemesi gerektiğine ilişkin açıklamalarda bulunan İmançer, “ Bu süreçte vücudumuzun neye eksiği olduğunu bilmeyerek, uzman görüşü almadan bilinçsizce hareket edilmemeli. Şunu özellikle belirtmek gerekir ki korona virüsün bulaşmasını engelleyecek veya tedavi edecek tek başına bir gıda ne yazık ki yok. Bağışıklığımızı güçlendirmek istiyorsak yeterli ve dengeli beslenmeyi, düzenli uyku ve fiziksel aktiviteyi etkin yaşam biçimi haline getirmeliyiz” dedi. İmançer, pandemi sürecinde beslenmeye ilişkin önerilerde bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir