Prof. Dr. Yıldırım “Böbrek hastalığı farkındalığı yüzde 10’un altında”

EÜ Hemşirelik Fakültesinden “Dünya Böbrek Günü Sempozyumu”

İZMİR (Ege Ajans)-Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Konferans Salonu’nda, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı tarafından Türk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireliği Derneği işbirliği ile “Dünya Böbrek Günü Sempozyumu” düzenlendi. Sempozyumda Dünya Böbrek Günü teması çerçevesinde “Korunmadan Tanıya: Herkes İçin Her Yerde Böbrek Sağlığı ve Eşit Ulaşılabilir Bakım” konusunda bilgilendirme yapıldı. Sempozyumun başkanlığını ise  Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Asiye Akyol ve Prof. Dr. Yasemin Yıldırım üstlendi.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Yasemin Yıldırım “Böbrek sağlığı farkındalığının artırılması; böbrek hastalıklarının erken dönemde saptanmasını ve böylece diyaliz ve nakil tedavilerine gereksinimin azaltılmasını veya geciktirilmesini sağlamaktadır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde ve ülkemizde yapılan çalışmalar, böbrek hastalığı farkındalığının maalesef yüzde 10’nun altında olduğunu göstermektedir. Düşük farkındalık nedeniyle hastalık SDBY evresine ilerlemekte, yaşam kalitesi bozulmakta ve dolayısıyla engellilik ve ölüm oranlarının artmasına neden olmaktadır. Dünya Böbrek Günü’nün bu yılki teması ‘Korunmadan Tanıya: Herkes İçin Her Yerde Böbrek Sağlığı ve Eşit Ulaşılabilir Bakım’ olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda hazırlamış olduğumuz sempozyumda sağlık bakım hizmetlerine ulaşımda en çok zorluk yaşayan gruplar olan kadınlar, çocuklar ve göçmenler ve böbrek sağlığı üzerine konuşmalara yer verilmiştir” dedi

Sempozyumun ilk paneli,  Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayfer Karadakovan ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zümrüt Başbakkal moderatörlüğünde “Böbrek Hastalıkları ve Dezavantajlı Gruplar” başlığıyla düzenlendi. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Ergin “Böbrek Hastalıkları ve Çocuklar”  konusunda bilgiler verdi.

 “Böbrek hastalıkları yetişkin nüfusun yüzde10’unu etkiliyor”

 “Böbrek Hastalıkları ve Kadınlar” konusunda sunum gerçekleştiren Bakırçay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Nazan Kılıç Akça “Böbrek hastalığı, dünyadaki yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 10’unu etkilemektedir. Dünya genelinde ilk 20,  ülkemizde ise ilk 10 ölüm nedeni arasında yer almaktadır. Dünyada 100 kişiden sadece ikisi hastalığının fakında oluyor. Dünya çapında milyonlarca insanda; yaşı, cinsiyeti, ırkı ve etnik kökeni ne olursa olsun herkesi etkileyebilecek böbrek hastalığı ortaya çıkabiliyor. Dünyadaki kadınlarda böbrek hastalığının görünme oranlarına baktığımızda 195 milyon böbrek hastalığı olan kadın var ve her yıl 600 bin kadın hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor. Görülme oranına bakıldığında kronik böbrek hastalığı erkeklerde  yüzde 12 iken kadınlarda  yüzde 14 civarında” dedi.

 “Böbrek Hastalıkları ve Göçmenler” konusunda sunum yapan Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Arş. Gör. Amine Terzi “Dünya Böbrek Günü kapsamında dezavantajlı gruplar içerisinde böbrek hastalıklarında en fazla paya sahip olan göçmenlerden bahsedeceğim. Göç son zamanlarda  oldukça popüler bir konu. Aslında en genel tanımına bakacak olursak göç demek yer değiştirmek demek. Göçle gelenlerin sayısı arttıkça böbrek hastalıkları, hipertansiyon, obezite, kanser gibi hastalıkların sayısında ciddi bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’de yapılan bir çalışmaya göre göçmenlerde böbrek hastalığı oranı yüzde 2,5 olarak saptanmış. Böbrek hastalığına sebep olan iki temel hastalık diyabet ve hipertansiyon. Diyabet oranı yüzde 9,3 iken hipertansiyon oranı yüzde 30,8 olarak belirlenmiş” diye konuştu.

Sempozyumun ikinci oturumunda Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezgi Çınar Pakyüz ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Bölümü Koordinatörü Doç. Dr. Taylan Özgür Sezer moderatörlüğünde “Deprem ve Getirdikleri” başlıklı panel sunuldu. Panelde Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Çavdar “Crush Sendromu”; Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Hemşiresi Dr. Nurşen Altuğ ise “Böbrek Nakli” konularında sunum yaptı.

HABER: Nur Sena Karakılıç-Esra Bayram

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir