EÜ, YEVDES Projesinden destek almaya hak kazandı

Ege Üniversitesi 63 üniversite arasından  95 puanla 3’üncü oldu

EÜ, YEVDES Projesinden destek almaya hak kazandı

Avrupa Birliğinin katılım öncesi mali yardım aracı (IPA II) finansmanıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yürüttüğü 4,5 milyon Euro bütçeli “Belediyeler ve Üniversiteler için Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Teknik Destek Projesi” (YEVDES) projesi kapsamında Ege Üniversitesi, destek almaya hak kazandı. Ege Üniversitesi,  hem “Enerji Verimliliği” hem de “Yenilenebilir Enerji” konularında başvuru yapan toplam 63 üniversite arasından 95 puanla üçüncü sırada yer aldı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemizin farklı akademik birimlerinde görev yapan akademisyenlerimiz multisipliner  bir anlayışla hem ulusal, hem de uluslararası alanda enerji kaynakları ile bunların kullanımları konularında önemli projeler üretiyorlar. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında kamu binalarında gerçekleştirilecek enerji verimliliği çalışmalarına yönelik daha önce yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kamu kurumlarında enerji tasarrufu yapmaya yönelik çalışmaların yapılması hedefleniyor.  Ege Üniversitesi, Avrupa Birliğinin katılım öncesi mali yardım aracı (IPA II) finansmanıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yürüttüğü 4,5 milyon Euro bütçeli iki proje kapsamında destek almaya hak kazandı. Üniversitemiz,  hem Enerji Verimliliği hem de Yenilenebilir Enerji konularında başvuru yapan toplam 63 üniversite arasından 95 puanla üçüncü sırada yer aldı. Emeği geçenleri kutluyorum” dedi.

Destek alacak kurumlar; mevcut enerji yönetim pratikleri, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanlarında geçmiş proje deneyimleri, operasyonel ve finansal kapasite, proje sonuçlarının yaygınlaştırılabilirliği, enerji tasarrufu potansiyeli, enerji yoğunluğu ve bölgesel dağılım gibi kriterlerin değerlendirildiği bir puanlama sistemiyle belirlendi. Başvuran 63 üniversiteden, her iki alanda da teknik destek almaya 40 üniversite hak kazandı. YEVDES projesi kapsamında belediye ve üniversitelerin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla 80 yenilenebilir enerji (40 belediye ve 40 üniversite) ve 80  enerji verimliliği (40 belediye ve 40 üniversite) projesi olmak üzere toplam 160 projeye teknik destek hizmetleri sağlanacak. Bu destek, 16 Ağustos 2019 tarihli Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile belirlenen ve 2020-2023 yılları arası tüm kamu kurumlarının yüzde 15 enerji tasarrufu yapma hedeflerine yönelik çalışmalar için bir başlangıç olacak.

Ege Üniversitesi YEVDES proje başvuru çalışmaları, 2019 yılında kurulan “EÜ Enerji Yönetimi Koordinatörlüğü” tarafından yürütülüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir