“Dünyada her yıl artan pestisit kullanımına karşı alternatif çözüm yolları bulunmakta”

 Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER), “Sürdürülebilir Çevre Sağlığı için Bitki Koruma Ürünlerinin Ruhsatlandırılmasında Alınan Önlemler” adlı seminer gerçekleştirildi. Akademisyenler ve lisansüstü öğrencilerinin çeşitli konularda bilgilendirildiği semineri, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü’nde görevli Yüksek Ziraat Mühendisi Dr. Barbaros Çetinel verdi.

Çetinel, bitki hastalıkları ve zararlılarıyla mücadele, teşhis, popülasyon düzeylerinin belirlenmesi ve en etkili ekonomik mücadele metotlarının araştırılarak ortaya konulması ile alternatif mücadele yöntemleri gibi çeşitli alanlarda çalışmaların yapıldığını belirtti.

Türkiye’de de kullanılmakta olan pestisitlerin ruhsatlanmasından kullanımına kadar üzerinde titizlikle durulduğunu, etkili ve doğru kullanımı için çalışma ve eğitim faaliyetlerinin hem il ve ilçe müdürlükleriyle hem de çiftçilerle yapıldığını belirtti. Ayrıca dünyada her geçen yıl Çin, Avrupa ve Amerika gibi ülkelerde pestisit kullanımı artarken bitki hastalık ve zararlılarıyla mücadelede Pestisit kullanımının en son çare olması gerektiğini ve bu konuda Araştırma Enstitülerince çevreye duyarlı, alternatif birçok araştırma projesinin yürütüldüğünü aktardı. Uygulanmakta olan bazı projelerden örnekler verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir