EÜ’de Çocuk Hakları Günü Etkinliği

Öğr. Gör. Yalçın, “Çocuklar sevildikçe mutlu olur”

İbrahim Can Bakırcı – Tufan Bekgöz

Ege Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından  “Dünya Çocuk Hakları Günü” kapsamında, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı servisinde tedavi gören çocuklar için bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte, Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı öğrencileri, Çocuk Cerrahisi Bölümünde  yatan hasta koridorlarını süsledi.

Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Fulya Atalay Yalçın, “20 Kasım, 1989 yılından bu yana Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dünya genelinde çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak amacıyla “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak kutlanmaktadır. Bu yıl 30. Yılını kutluyoruz. Eğer 18 yaşından küçükseniz, çocuksunuz ve haklarınız var. Dünyadaki neredeyse tüm ülkeler 1989 Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi (ÇHS) yürütmeyi kabul etmiştir. Türkiye sözleşmeyi, 1990 yılında imzalamıştır. Bu Sözleşme; sivil, kültürel, ekonomik, siyasi ve sosyal haklar olduğu gibi insancıl hukuk da dâhil, sadece çocukları ilgilendiren tüm uluslararası insan haklarını kapsamak üzere geliştirilmiş ilk araçtır. Çocuklar kendi yaşam ve tecrübelerinin uzmanlarıdır ve kendilerini etkileyecek kararlarda onlara danışılması gerekmektedir. Her çocuğun kendi düşüncesini ifade etme hakkı vardır ve haklarının en iyi şekilde nasıl korunacağı ve yerine getirileceğine ilişkin tavsiye ve değerli bilgiler verebilirler” dedi.

Tüm dünyadaki ülkelerde yetişkinlerin ve hükümetlerin çocuk haklarını korumakla yükümlü olduklarını vurgulayan Öğretim Görevlisi Fulya Atalay Yalçın, “Çocuk hakları, dünya üzerindeki bütün çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi hakları içermektedir. Her millet, kendi çocuğuna geleceği olarak bakar. Çocuk çiçektir. Sevildikçe mutlu olur. Çocuklar yarının büyükleridir. Geleceğin yöneticisi ve güvencesidirler. Onların beslenme, barınma ve eğitimi her toplum için çok önemlidir. Her çocuğun eğitimi yaşadığı devlet tarafından sağlanır. İnsanlığın mutluluğu, dünyamızın güzelleşmesi, çocukların korunmasın, iyi yetişmesine bağlıdır. Barış içinde yaşamak, güzellikleri paylaşmak, eğitimle olur. Dünyanın neresinde bulunursa bulunsun, bütün çocukların mutlu ve sağlıklı olmaları tüm ulusların ortak isteği olmalıdır. Geleceğin büyüğü olan çocuklarımıza gereken özeni gösterelim, sevelim, koruyup eğitelim. Sağlıklı toplumlar ancak bu çalışmalar ile oluşacaktır” diye konuştu.

Her çocuğun oyun oynamaya ve kendisini iyi hissetmeye ihtiyacı ve hakkı olduğunu ifade eden Öğretim Görevlisi Fulya Atalay Yalçın, “Biz bu hafta kapsamında MÖTBE’de Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ailesi olarak Çocuk Gelişimi Programı öğrencileri ve 6-8 yaş arası yaklaşık 250 çocukla sanat etkinlikleri gerçekleştirdik.  Çocuk haklarının 30. Yılı kapsamında gerçekleştirdiğimiz bu farkındalık çalışmasının ikinci aşamasında Ege Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı servisinde yatmakta olan çocukların odalarını ve koridorlarını bu çalışmalarla süsledik. Oyun odalarına malzeme desteğinde bulunduk. Tüm çocukların ‘Çocuk Hakları Günü’ ve  her günü mutlu olsun. Hak ettikleri gibi güzel bir dünyada mutluluk ve sağlık içinde yaşamalarını diliyorum” dedi.

  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir