Çocuklar, hakları için Ege’de buluştu

Prof. Dr. Turhan, “Bir ülkenin en önemli değeri çocuklardır”

Adem Geyik – Berfu Coşkun – Tanna Briliant Dwizky

Ege Üniversitesi’nde düzenlenen “Dünya Çocukları 30. Yılı Farkındalık Etkinliği”nde konuşan Prof. Dr. Kutsal Turhan, “Bir ülkenin en önemli değeri çocuklardır. Çünkü ülkenin yarınlarını inşa edecek olanlar ve geleceğini şekillendirecek olanlar onlardır” dedi.

Ege Üniversitesi(EÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu(MYO) Çocuk Gelişimi Bölümü tarafından “Dünya Çocukları 30. Yılı Farkındalık Etkinliği- Çocuklar Haklarıyla Var” etkinliği düzenlendi. Etkinlik, Atatürk Sağlık MYO Çocuk Gelişimi Öğretim Görevlisi Fulya Atalay Yalçın koordinatörlüğünde, Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Etkinliğe, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kutsal Turhan, Prof. Dr. Mehmet Ersan,  EÜ Atatürk Sağlık Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Ali Ekşi, okul öncesi eğitim kurumlarının öğretmenleri ve yöneticileri, Çocuk Gelişim Programı öğrencileri ve çocuklar katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kutsal Turhan, “Bir ülkenin en önemli değeri çocuklardır. Çünkü ülkenin yarınlarını inşa edecek olanlar ve geleceğini şekillendirecek olanlar onlardır. Bu nedenle çocuklara armağan edilmiş olan ve bu yıl 30’uncusunu kutladığımız Dünya Çocuk Hakları Günü çok önemli bir gündür. Özellikle savaş ve yoksulluğun hüküm sürdüğü coğrafyalarda yaşam mücadelesi veren çocukları korumak ve koşullarını iyileştirmek için 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler(BM) Genel Kurulu çocuk haklarına dair sözleşmeyi imzalamış ve o tarihten bu yana 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü olarak kutlanıyor. Çocukların yetişkinlerden daha farklı ihtiyaçlara ve haklara sahip olması gereğinden yola çıkan BM, bu sözleşmeyle çocuk haklarını güvence altına almayı hedeflemiştir.  Dünya üzerindeki bütün çocukların eğitim, sağlık, barınma, fiziksel,  psikolojik ve cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklara sahiptir” diye konuştu.

“Siz bu ülkenin mirasçılarısınız”

Çocuklara seslenen Prof. Dr. Turhan, “Sizler bugünün çocukları yarının büyüklerisiniz. Siz bu ülkenin mirasçılarısınız. Bu nedenle bizlere çocuk yetiştirme konusunda çok önemli görevler düşüyor” dedi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turhan, program sonunda çocuklar ile beraber yapılan sanat etkinliğiyle, Ege Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Bölümünde yatan hastalara moral vermek amacıyla 20 Kasım’da odalarını süsleyeceklerini ekledi.

Ege Üniversitesi Atatürk Sağlık MYO Müdürü Doç. Dr. Ali Ekşi ise “Çocuklarımız her zaman değerli olmuştur. Ata’mız 23 Nisanı çocuklara bayram olarak hediye etmiştir. Ülkemiz çocuk hakları ile ilgili sözleşmeyi 1990 yılında kabul etmiştir. Sözleşme, sivil, kültürel, siyasi, sosyal, ekonomik ve insancıl hukukta dahil sadece çocukları ilgilendiren tüm uluslararası insan haklarını kapsamak üzere geliştirilmiş bu kapsamdaki ilk araçtır. Çocuklarımızın hiçbir şekilde tehlike ve tehdide maruz kalmadan, gelecek kaygısı duymadan, sağlık ve güven içinde mutlu ve özgürce yaşayabilmeleri için çalışmaya devam etmemiz gerekiyor. Bu programın gerçekleşmesinde her konuda olduğu gibi desteklerini esirgemeyen rektörümüze, rektör yardımcılarımıza, etkinliğin gerçekleştirilmesi için emek veren üniversitemiz birimlerine, okulumuz çocuk gelişimi programına, programa katılan okul öncesi eğitim kurumlarının değerli öğretmenler ve yöneticilerine çok teşekkür ediyorum, sevgi ve saygılarımla” dedi.

Konuşmaların ardından önce çocuk haklarını tanıtım videosu izlendi. Ardından Çocuk Gelişimi Programı öğrencileri tarafından hazırlanan dünya çocukları kostümleriyle çocuk hakları tiyatral bir gösteriyle sergilendi. Gösterinin ardından, video izlenimi ve çocukların beraber şarkı söylemesiyle, MÖTBE’de sergi alında yer alan etkinlik stantlarına geçildi. Boyama, süsleme ve el işleri gibi birçok sanatsal faaliyetler gerçekleştirildi.

Etkinlik sonunda hazırlanan çalışmalar, EÜ Çocuk Cerrahisi’nde yatan  hastalara moral için 20 Kasım’da odalarını süslemek amacıyla toplandı. Birbirinden renkli görüntülerin çıktığı salonda, çocuklar neşe içerisinde çalışmalarını yaptı.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir