Ege’de “MÖ II. Bin Yılda Kilikya Bölgesi ve Soli Höyük Kazıları” Konferansı

Berfin Sude Kara/Özge Şenses

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda “MÖ 2. Binyılda Kilikya Bölgesi ve Soli Höyük Kazıları” sunumu gerçekleştirildi. Konferansa Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Zafer Derin, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı katıldı.

Prof. Dr. Remzi Yağcı, konuşmasının temasının Soli Pompeiopolis Antik Kenti’ndeki kazılar olduğunu belirtti. 1999 yılından bu yana başkanlığını yaptığı bu kazıların özelliklerinden ve buluntularından bahseden Prof. Dr. Remzi Yağcı, sunumunda çeşitli görsel örneklere yer verdi.

Orta Anadolu’dan örnek resimler gösteren Prof. Dr. Remzi Yağcı, “Kazı alanlarındaki yangın tabakalarından, Roma kalıntılarından ve potmark’lı kaplardan bahsetti. Potmarklı kapların özellikleri üzerinde durarak, sığ veya açık olmak gibi nitelikleri olan bu kapları örneklendiren Prof. Dr. Remzi Yağcı, “Potmarklı kapların ölçek kabı olarak kullanıldığını iddia ediyoruz” dedi. Geçiş seramiği olarak adlandırılan kaplardan bahseden Prof. Dr. Remzi Yağcı, Kilisetepe ve Malatya arası alandan örnekler sunarak “Kilikya’da ve Soli’de görülen kırmızı bant bezeli kaplar ve yivli kaplar çok yaygındır, Batı illerde de görülür” diye konuştu.

Prof. Dr. Remzi Yağcı, 15’inci yüzyıldan itibaren sıkça görülen Red Burnished Şişeleri’nin Kıbrıs temelli olduğunu, Anadolu’ya da deniz ticaretinin gelişmesi ve liman kentlerinin önem kazanması ile birlikte geçiş yaptığını belirtti. Soli ile Kıbrıs ilişkilerini gösteren buluntulardan parçalar gösteren Prof. Dr. Yağcı, geçirgen kaplar adı verilen kase ve lades kemiği biçimindeki saplardan oluşan süt kaplarını örnekledi. 15’inci yüzyıldaki sur duvarlarına da yer veren Prof. Dr. Yağcı, 13’üncü yüzyıl kaplarının matara ve sürahi şekillerinde ortaya çıktığını ve 14’üncü yüzyıl mahmuzlu orak buluntularının tarım ile ilişkilendirildiğini ifade etti.

Kara ve deniz ticareti açısından Kilikya’nın önemine değinen Prof. Dr. Remzi Yağcı, Troya Savaşı sonrasından ve deniz kavimlerinden bahsederek ilgili efsanelerden seramik örneklerini inceledi.

Konferans sonunda Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Zafer Derin, Prof. Dr. Yağcı’ya katılımlarında dolayı  çiçek verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir