Türkiye’nin en yeşil kampüsünde “EÜ Orman Okulu”

Ege Üniversitesi Orman Okulu “Eğiticinin Eğitimi” başladı

Türkiye’nin en yeşil kampüsünde  “EÜ Orman Okulu”

Menduha Meryem Ceylan – Ferhat Çelik

Ormanların ve yeşilin korunması amacıyla toplumda orman sevgisinin oluşturularak, bireysel düzeyde farkındalık yaratılması ve gelecek nesillere nefes olma bilinciyle Türkiye’nin en yeşil kampüsünde hayata geçirilen “Ege Üniversitesi Orman Okulu” ders başı yaptı.  Ege Üniversitesi, EÜ Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve İletişim Fakültesi işbirliği ile düzenlenen orman eğitimi “Açılış Dersi” yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Eğitime katılan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Yeşille ilgili hassasiyeti olan herkesi Ege Üniversitesi Orman Okulu’na bekliyoruz” dedi.

2 bin ilkokul öğrencisine eğitim

Ege Üniversitesi (EÜ), Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü işbirliği protokolüyle, orman ve ormanın önemi konusunda farkındalık yaratmak ve bilinçlenme sağlanmak üzere hazırlanan bir sosyal sorumluluk projesi olan  “Ege Üniversitesi Orman Okulu Eğitimi Programı” ilk dersi EÜ İletişim Fakültesi’nde yapıldı. Proje kapsamında 20 okulda yaklaşık 2 bin ilkokul öğrencisine eğitim verilecek.

Yeşil duyarlılığını artıracağız

Açılış dersinde konuşan Rektör Necdet Budak, Ege Üniversitesi olarak yeşile verdikleri önemi eylemsel olarak gösterdiklerini belirterek “Türkiye’nin en yeşil kampüsüyüz, bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. İzmir Orman Müdürlüğü ile yeni nesillere yeşilin ve ağacın hayat demek olduğunu anlatmak ve farkındalık yaratmak açısından Ege Üniversitesi Orman Okulu’nun kurulmasını üniversite olarak gerekli gördük” diye konuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “11 Kasımda 11 Milyon Ağaç” projesini desteklediklerini söyleyen Rektör Budak, “Bakanlığın öncülüğünde düzenlenecek olan fidan dikim kampanyasına “Geleceğe Nefes Ver” parolasıyla güçlü bir şekilde destek vereceğiz. Diğer yandan kampüsümüzde de uygun alanlarda ağaçlandırma çalışmaları yapmayı sürdüreceğiz.” dedi.

“Yeşil yaşamdır”

Ege Orman Okulu projesinin EÜ Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezine bağlı olarak sürdürülmekte olduğunu söyleyen Orman Okulu Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Ayşen Temel Eğinli, “Bu program, öğrencilerimizi alanında uzman kişiler tarafından eğitim almaları, bu eğitimi de ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerine aktarmalarını kapsamakta. Bu eğitimin işbirliği protokolünü Ege Üniversitesi olarak Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü yapmıştık. Bundan sonraki aşamalar ise orman köylülerine eğitim verilmesi ve anaokulu öğrencilerine eğitim verilmesinden oluşmakta. Proje kapsamında ilkokuldaki öğrenciler için sizlerin vereceği eğitimi desteklemek üzere, bilginin kalıcılığını sağlamak için kitap ayraçları, kitapçıklar ve afişler hazırladık bunlarla birlikte eğitim materyalleriyle projenin etkili ve sürdürülebilir olacağı inancındayız. Ege Orman Okulu; ormanın önemini, ‘Yeşil yaşamdır’ sloganıyla dikkat çekmekte ormanların korunmasında sizlerin de bu gün itibariyle bir rehber olacağını düşünmekteyiz.” diye konuştu.

Açılış dersinde, projeyle ilgili hazırlanan kamu spotu ve stop motionun izlenildi. Ardından, EÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Gökhan Şenol “Orman nedir? Ormanın Önemi”,  EÜ ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz “Ormanda Yaşayan Canlılar”,  EÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tolga Estekli “Toprak Oluşumu ve Orman İçin Önemi”, EÜ Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmuş “Küresel İklim Değişikliği ve Ormanın Etkileri”, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Orman Mühendisi Mehmet Emin Akyıldız “Ağaçlandırma Nedir Nasıl Yapılır?” ve İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Orman Mühendisi Saki Çelik “Orman Yangınları ve Orman Yangınlarını Önlemenin Yolları” konularında sunumlarını yaptılar.

  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir