EÜ’de “Deney Hayvanı Kullanımı Kursu Sertifika Töreni”

Merve Serbest-Esra Bayram

Ege Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu tarafından Kemirgenler; Fare, Hamster, Kobay, Sıçan, Tavşan  kategorisinde Deney Hayvanı Kullanımı Kursu düzenlendi.  EÜ Laboratuvar Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezinde yapılan  “Deney Hayvanı Kullanımı Kursu”nu başarı ile tamamlayan kursiyerlere “Katılım Belgeleri” düzenlenen törenle teslim edildi.

Ege Üniversitesi Laboratuvar Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGEHAYMER) Müdürü Prof. Dr. Murat Olukman “Bu eğitim kurumu 7 gün 24 saat hizmet veren bir kurumdur. Bu kurumun kapıları siz değerli katılımcılara her zaman açıktır. Amacımız, Ege Üniversitesi’ndeki laboratuvar hayvanlarının standart teknik ve hijyen koşullarında ulusal mevzuata uygun olarak üretimini sağlamak ve gerektiğinde araştırmacılara teknik rehberlik vererek deneyler sırasında hayvanların refah ve güvenliğini arttırmaktır. Gerek ziyaret için gerekse çalışmalar yapmak için her zaman bekliyoruz ve sizleri kutluyoruz” diye konuştu.

EÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nefise Ülkü Karabay Yavaşoğlu ise  “Ege Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu olarak 2009 yılından bu yana kursları devam ettiriyoruz. Bu kurslar deney hayvanlarıyla çalışacak, araştıracak katılımcıların sertifika alması için yapılan bir kurstur. Bakanlığın yönetmeliğine göre sertifika almadan hiçbir şekilde deney hayvanına dokunamıyoruz. Bu sebeple de mutlaka sertifikanın olması gerekli. Araştırmacılar bu kursta neler yapmaları gerektiğini, hayvanların tutuş şeklini ve hayvanlar üzerinde yapılan işlemleri öğreniyorlar” dedi.

EÜ Laboratuvar Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi,  Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu onayını almış çalışmaların sağlıklı yürütülebilmesi, deney hayvanlarının bilimsel metotlara uygun olarak yetiştirilmesi, deneylerde kullanılması, yapılan işlemler sırasında hayvanların gereksiz acı ve ağrıya maruz bırakılmamaları, hayvanların yaşam koşullarının deneyin özüne zarar vermeyecek şekilde iyileştirilmesi ve hayvan deneylerinin sadece gerekli eğitimi almış araştırmacılar tarafından yapılmasını sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir